U fokusu

U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene

Dosta nam je institucija koje obespravljuju žene

Dosta nam je institucija koje obespravljuju žene

Feministička i antifašistička gerila i aktivistkinje Mreže žene protiv nasilja protestirale su ispred Višeg suda u Novom Sadu 28.3.2014. za vrijeme suđenja Darijanu Musiću za ubojstvo partnerice Vladislave Červenko. Na transparentima su bile ispisane poruke: “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”, “Reagujte dok ne bude kasno”, “Svake nedelje u Srbiji je ubijena jedna žena. Dosta je!”, “Zašto ih nema među nama?” Za odgovornost institucija u sprečavanju nasilja nad ženama”.

Ovim protestom željele su ukazati na  problem femicida (rodno uvjetovanog ubojstvo, učinjeno nad ženama, djevojkama, djevojčicama pa i bebama ženskog spola od strane osoba muškog spola) i neefikasnost sudstva kada je riječ o ženama koje su ubijene uslijed obiteljskog/partnerskog nasilja. 

U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina prijavljivala je nasilje nadležnim institucijama. Pravovremeno reagiranje nadležnih institucija moglo je spriječiti femicid. Svi mi  plaćamo rad sudstva putem poreza i zato zahtjevamo da se reagira na svaku prijavu nasilja nad ženama. “Dosta nam je institucija koje obespravlju žene” poručuje Mreža žena protiv nasilja.