U fokusu

Mrsić objavio da se do daljnjega obustavljaju mjere zapošljavanja

Nema se para za mlade

Nema se para za mlade

I dok ministar rada Mrsić tvrdi kako je mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (popularnih 1600 kuna) super, Linić ne mari i uzima 177 milijuna kuna namijenjenih mjerama aktivnog zapošljavanja. Tako se do daljnjega obustavljaju mjere poput stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, javnih radova, samozapošljavanja…

‘Mjera se pokazala učinkovitom, imala je dobar doseg i popularnost, ali morat ćemo je zaustaviti dok ne dobijemo sredstva iz europskih fondova, za što vjerujem da će se dogoditi do lipnja’, kazao je Mrsić, a prenio Tportal. Od fondova EU-a očekuje se 60 milijuna eura, ali je upitno hoće li sredstva stići do ljeta jer Bruxelles je već trebao dati Hrvatskoj akreditaciju za korištenje fondova pa tako neslužbene informacije govore da bi se to moglo dogoditi tek najesen.

‘Unatoč brojnim kritikama, mjera stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa pokazala se dobrom i nije dovela do poremećaja na tržištu rada, a dobra je vijest da svi oni koji su obuhvaćeni njom nastavljaju i dalje raditi’, poručio je ministar i ostao živ.

U 2013. godine različite oblike mjera koristilo je 53.656 ljudi, od čega ih je 19.322 koristilo mjeru stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa. Najviše korisnika i korisnica ove mjere bilo je u dobi od 20 do 29 godina i to mahom žene.