Vijesti

24.03.2014. 11:15:38 - T.B.

Europski izbori sve su bliže

Objavljene prve kandidacijske liste za EU izbore

Kako se bliže izbori za europski parlament tako su političke stranke i koalicije počele objavljivati liste kandidata i kandidatkinja. U subotu smo saznali/e kako će izgledati lista Kukuriku koalicije. U sjeni činjenice da je Tonino Picula degradiran na svega peto mjesto na listi, ostala je činjenica da Kukuriku koalicija ovoga puta nije ispoštovala kvotu od 40% žena na kandidacijskoj listi. Na listi su se našle četiri kandidatkinje (36%), tri SDP-ovke (Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina i Karolina Leaković) te jedna HSU-ovka (Višnja Fortuna) pri čemu izgledne šanse za osvajanje mandata ima samo Biljana Borzan koja se nalazi na drugom mjestu. Prva sljedeća kandidatkinja je tek na sedmom mjestu.

Listu je u nedjelju objavio i OraH Mirele Holy. OraH je listu sastavljao na principu zatvarača te se na njoj našlo šest žena (54%) i pet muškaraca (46%). Listu nosi Mirela Holy koja ne planira sjediti u Europskom parlamentu, dok je drugi Davor Škrlec, a treća je Andrea Feldman.

Prema dostupnim informacijama lista HDZ-a i koalicijskih partnera imati će najmanje četiri žene, od čega se očekuje da će Dubravka Šuica i Ivana Maletić biti druga i treća na listi, a Marijana Petir i Ruža Tomašić biti će peta i šesta. Sve četiri kandidatkinje poznate su po svojim konzervativnim stavovima u čemu sasvim sigurno prednjače Petir i Tomašić, dok se Šuica i Maletić nisu proslavile s podrškom pitanjima rodne ravnopravnosti posebice u dijelu seksualnih i reproduktivnih prava.

Da podsjetimo, izbori za Europski parlament održavaju se u Hrvatskoj 25. Svibnja. Hrvatska bira 11 zastupnika i zastupnica u jednoj izbornoj jedinici. Ono što europske izbore čini specifičnima je preferencijalno glasovanje koje omogućuje biračima i biračicama da glasuju i za pojedinačnu osobu na kandididacijskoj listi. Na prvim europskim izborima održanima u Hrvatskoj prošle godine Ruža Tomašić bila je jedina kandidatkinja koja je zahvaljujući preferencijalnim glasovima sa šestog mjesta došla na čelo kandidacijske liste HDZ-a i partnera.

Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.

Tagovi: eu, eu izbori, europska unija, izbori, izborne liste, kandidacijske liste, kukuriku koalicija, liste, orah, ruža tomašić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM