U fokusu

Kosovo

Zakon o zaštiti silovanih osoba

Zakon o zaštiti silovanih osoba

Skupština Kosova usvojila je nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o statusu i pravima palih boraca, invalida, veterana, pripadnika OVK i civilnih žrtava rata i njihovih porodica, u kojem je sada uključena i kategorija silovanih osoba tijekom rata na Kosovu, a koje su već 15 godina bile bez ikakve državne zaštite.

Na osnovu usvojenih izmjena, Zakon će odsada regulirati i status i prava silovanih osoba tijekom rata, onih koje  su preživjele seksualno zlostavljanje i silovanje tijekom razdoblja od 27.veljače 1998. do 20.lipnja 1999. godine.

Ove osobe će uživati posebne beneficije kao što su liječnička  i fizikalna rehabilitacija, zdravstvene usluge bez nadoknade u zdravstvenim javnim institucijama, zdravstvene usluge van zemlje, profesionalno osposobljavanje; biti će oslobođene od poreza na imovinu te će imati pravo na smanjenje troškova električne energije, kao i pravo stambenog zbrinjavanja.

Za razliku od ostalih kategorija u ovom zakonu, seksualno zlostavljane osobe međutim neće biti oslobođene od poreza i carina specijalnih vozila za osobnu upotrebu, te neće imati beneficirani staž.

Usvojene izmjene također nalažu i ostvarivanje mirovina u visini od 300 eura.