U fokusu

Nakon smrti 13-godišnje djevojčice:

Egipat pokreće progon za sakaćenje ženskih genitalija

Egipat pokreće progon za sakaćenje ženskih genitalija

Po prvi puta u Egiptu sudit će se jednom liječniku na temelju optužbi za sakaćenje ženskih genitalija, nakon što je 13-godišnja djevojčica umrla tijekom operacije prošle godine.

Dr. Raslan Fadl je prvi doktor koji se progoni zbog FGM (Female Genital Mutilation) u Egiptu, gdje je praksa zabranjena 2008., ali je još uvijek široko prihvaćena i provedi se od strane mnogih liječnika u privatnoj praksi.

Sohair al-Bata’a umrla je u Fadlijevoj klinici u lipnju 2013., a njezina obitelj je priznala je da je bila žrtva FGM, na njihov zahtjev.

U početku se tvrdilo da je Sohair bila tretirana zbog genitalnih bradavica i da je umrla od alergijske reakcije na penicilin. No, nakon kampanje od strane lokalnih skupina za ljudska prava i međunarodne organizacije Equality Now, kao i istrage egipatskog državnog Nacionalnog populacijskog vijeća (NPC), glavni državni tužitelj zahtijevao je da se slučaj ponovo otvori što je dovelo do ovotjednog progona doktora Fadla i Sohairinog oca.

“To je vrlo važan slučaj”, rekla je Hala Youssef, voditeljica NPC-a, koja je također ‘gurala’ da slučaj bude ponovno otvoren. “To je prvi put da će netko u Egiptu biti procesuiran za ovo kazneno djelo, a to bi trebala biti pouka za svakog liječnika. Zakon je tu, i on će se provesti.”

Prema UNICEF-ovim podacima , 91 posto udanih egipatskih žena u dobi između 15 i 49 godina su bile podvrgnute obrezivanju. UNICEF-ova ​​istraživanja također pokazuju da podrška za ovu praksu postupno pada: 63 posto žena u istoj dobnoj skupini su FGM podržali 2008., u usporedbi s 82 posto 1995.

No, prema istom istraživanju, FGM i dalje ima visoku podršku u područjima s nižim standardom obrazovanja, gdje zagovornici tvrde da sakaćenje čini manju vjerojatnost da će žene počiniti preljub.

“Obitelji koje žive u blizini mjesta gdje je umrla Sohair nisu podržavale ovu praksu”, kaže Reda Maarouf, lokalna odvjetnica koja je uključena u slučaj, “oni su jednostavno otišli drugom liječniku”.

Sohairina obitelj je pak izvijestila da se protivi očevu progon. “To je kulturni problem, a ne vjerski,” rekla je Vivian Foad, službenica koja je vodila NPC-ovu istragu. “I muslimani i kršćani to čine. Oni vjeruju da na taj način štite žensku čednost.”

Neki islamski fundamentalisti tvrde da je sakaćenje ženskih spolnih organa vjerska dužnost, ali to nije ni približno toliko rašireno u većini drugih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom na Bliskom istoku. Suad Ebu-Dayyeh, regionalni predstavnik za ravnopravnost spolova, pak je rekao: “To je jako ukorijenjeno u Egiptu, ali i u nekim drugim arapskim zemljama – u Jordanu, u Palestini, Siriji – ali to ne mora biti tako.”

Postoje četiri glavne metode počinjenja FGM, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , a Ebu-Dayyeh rekao je kako je praksa uklanjanja klitorisa i stidnih usana djevojkama  vjerojatno najčešća u Egiptu.

“To je vrlo bolan postupak, i ne znam zašto to rade. To je grozno”, rekao je Abu-Dayyeh, koji je posjetio Sohairin grob u Mansouri, sjevernom Egiptu, kao predstavnik kampanje za ravnopravnost spolova.”Žene doista ne osjećaju nikakvo zadovoljstvo kada se seksaju sa svojim muževima. To je kriminal.”

Nova egipatska privremena vlada više proaktivno radi na zabrani FGM, za razliku od bivše vlade, kada je na vlasti bilo Muslimansko bratstvo koje je izražavalo podršku za FGM.

Trenutno egipatsko vodstvo kritizira ovakvo kršenje ljudskih prava, kako u svojoj zemlji, tako i u ostalim zemljama, te se nadaju da će kroz medije i obrazovanje stvoriti ugodniju atmosferu ženama i ženskim pitanjima. “Kampanja protiv FGM mora podići svijest ljudi i dosegnuti do najsiromašnijih četvrti u zemlji. Sada je potrebno mnogo posla i to mora biti učinjeno daleko od Kaira…. na ruralnim područjima gdje je praksa vrlo raširena”, rekao je Abu-Dayyeh.