U fokusu

Tri godine rata u Siriji

Poziv na prestanak krvoprolića

Poziv na prestanak krvoprolića

U Siriji je 15. ožujka 2011. godine, nakon masovnih protesta građana, počeo krvavi rat koji je do sada odnio gotovo 150.000 života i zemlju ostavio u ruševinama. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), tijekom trogodišnjeg rata u Siriji ubijeno je više od 100.000 osoba, a oko 2,5 milijuna Sirijaca/ki je izbjeglo u susjedne zemlje. Na stotine tisuća osoba je moralo napustiti svoje domove, a oko 9,3 milijuna osoba još uvijek treba humanitarnu pomoć.

Procjenjuje se da broj izbjeglica iz Sirije doseže cifru od 2,2 milijuna osoba, od čega su polovica djeca. Više od pola milijuna izbjeglica utočište je našlo u Jordanu, isto toliko ih je i u Turskoj, a spas su Sirijci pronašli i u Libanu, Iraku i Egiptu. Procjenjuje se i kako je najmanje 6,5 milijuna ljudi interno raseljeno u samoj Siriji.

Ratom i ratnim djelovanjima u Siriji, koji svakodnevno odnosi nove žrtve, najviše su pogođena djeca svih uzrasta. Prema posljednjih istraživanjima, od rata u toj zemlji direktno je pogođeno oko šest milijuna djece.

Prema određenim istraživanjima, mnoga od djece u Siriji su mučena, zlostavljana i prisiljena da sudjeluju u ratnim sukobima, a pretpostavlja se da će cijela jedna generacija biti izgubljena zbog činjenice da većina djece u Siriji ne pohađaju nastavu niti imaju potrebne zdravstvene uvjete.

Kampanja #WithSyria pokrenuta je u trideset i pet zemalja u znak solidarnosti s onima uhvaćen u sukobu. Umjetnici, poput Bankseya, dali su svoj doprinos ovoj kampanji, u nadi da će se krvoproliće u Siriji zaustaviti.

Pogledajte video u sklopu kampanje: