U fokusu

prosvjedna povorka od oko stotinjak učesnika i učesnica poručila:

‘Žene su ponovno prisiljene boriti se za davno postignuta prava’

‘Žene su ponovno prisiljene boriti se za davno postignuta prava’

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u Zagrebu je održan prosvjed na kojem je upozoreno na svakodnevnu diskriminaciju žena na tržištu rada, kao i pogubne odredbe predloženog Zakona o radu (ZOR) koji posebice pogađa žene.

“Novi ZOR mora pasti! Previše je mladih ljudi nezaposleno, previše žena diskriminirano, previše starih siromašno i poniženo. Na 8. mart 2014. godine poručujemo Vladi: demontažu socijalne države nećemo prihvatiti! Na to nas obvezuje i 377 tisuća nezaposlenih, kojima će se pridruživati sve više, a ne sve manje onih koji će ostati bez posla uslijed fleksibilizacije radnog zakonodavstva”, upozoreno je u proglasu prosvjeda, organiziranom od strane Ženske mreže Hrvatske, Ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava.

“U ovom trenutku u kojem su prava radnica na novom udaru neoliberalnih reformi bitno je odlučno pokazati da se protivimo zakonima koji pogoduju kapitalu nauštrb radnica i radnika”, rekle su prosvjednice na početku povorke koja je bila u znaku ljubičaste boje, u sjećanje na žene u Chicagu, koje su, prosvjedujući prije više od stotinu godina za pravo glasa i bolje uvjete rada, ubijene i omotane u ljubičaste plahte.

Naziv ovogodišnjeg prosvjeda 8. mart – Nećemo zaboraviti 8+8+8 (8 sati rada, odmora i sna), slogan radničkog pokreta još iz 1886. godine, a koji pokazuje kako su se žene ponovno prisiljene boriti za davno postignuta prava.