U fokusu

Kazna za anti-gej zakon

Svjetska banka odgodila financijsku pomoć Ugandi

Svjetska banka odgodila financijsku pomoć Ugandi

Svjetska banka objavila je kako odgađa isplatu 90 milijuna dolara kredita za ugandsko zdravstvo zbog zakona kojim je Uganda pooštrila kažnjavanje pripadnika/ca LGBT zajednice. Izvršni odbor Svjetske banke ranije je namjeravao odobriti kredit za podupiranje ugandskog zdravstva i osigurati dodatna sredstva uz kredit iz 2010. godine. “Odgodili smo projekt i stavili na daljnje razmatranje kako bismo se uvjerili da razvojni ciljevi projekta neće biti ugroženi stupanjem na snagu ovog novog zakona”, naveo je glasnogovornik Svjetske banke David Theis.

Ugandski predsjednik Joveri Museveni potpisao zakon protiv homoseksualnosti kojim se pooštrava ionako već stroga zakonska regulativa protiv LGBT zajednice te se kriminalnim djelom podložnim kazni određuje i propuštanje prijavljivanja bilo koga tko krši taj zakon.

Takva odluka je posebno začuđujuća budući da Svjetska banka, kao institucija koja se bori protiv siromaštva, obično izbjegava uplitanje u unutarnjepolitička pitanja neke zemlje ili osjetljiva pitanja poput prava LGBT zajednice.

Odgađanje davanja kredita slijedilo je poteze Norveške i Danske koje su najavile povlačenje svojih donacija Ugandi zbog spornog zakona. Ostali donatori također su zaprijetili da će učiniti isto, dok je SAD priopćio kako razmatra svoje veze s tom državom.

Banka i dalje ima predviđene projekte u vrijednosti od 1,56 milijarde dolara u Ugandi, koja je na listi Svjetske banke svrstana kao jedna od najsiromašnijih na svijetu.