U fokusu

Započela prva faza projekta

Zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama

Zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova započeo s prvom komponentom EU Progress projekta “Dismantling the Glass Labyrinth – Equal Opportunity Access to Economic Decision-making in Croatia” koja se odnosi na istraživanje i analizu zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, dok će se na prvih 100 ispitivati i zastupljenost muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama.

Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava, analizirati eventualne uzroke takve podzastupljenosti te predložiti mjere koje bi pridonijele uravnoteživanju zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima poslovnog odlučivanja.

Istraživanje će od 25. veljače do 20. ožujka 2014. godine provoditi agencija za istraživanje tržišta, izabrana putem javnog natječaja, a odaziv na sudjelovanje u istraživanju i prikupljeni statistički podaci bit će od velike važnosti za daljnji tijek projekta. Nakon stručne analize rezultati će biti proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela.

Uz Pravobraniteljicu u provedbi projekta kao partneri sudjeluju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada i DiM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj.