U fokusu

Sukobi policije i prosvjednika

Prosvjedi u Ukrajini ne jenjavaju

Prosvjedi u Ukrajini ne jenjavaju

Sukobi između prosvjednika i policije u Kijevu ne jenjavaju – ubijeno je 28 ljudi nakon što je policija u utorak započela “protuterorističku operaciju” na kijevskom Trgu nezavisnosti. Nakon nekoliko sati borbe zauzeli su veći dio Trga, a prosvjednici su krenuli na vladine zgrade u nekoliko gradova na zapadu zemlje. U srijedu ujutro prosvjednici su se počeli iznova okupljati i krenuli su prema Trgu. Istovremeno, u smjeru Kijeva krenula su oklopna vozila, prenosi tportal.

Sukobi su izbili kada su prosvjednici pokušali doći do zgrade parlamenta u kojem se raspravlja o ustavnim promjenama za smanjenje predsjedničkih ovlasti i da pojačaju pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča, ali ih je spriječila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Nada da će se tromjesečna kriza koja je obuzela čitavu zemlju smiriti nestaje u plamenu gorućih zgrada, pobuna na ulicama i nasilnim sukobima. Ukrajinske službe izdale su upozorenje kojim naređuju tisućama prosvjednika da im je rok do četvrtka da se maknu s ulica ili će biti suočeni s nasilnim zatvaranjem.

Ukrajinske službe dale su sljedeću izjavu: “Ekstremisti ubijaju nevine ljude na ulicama Kijeva, pale zgrade i automobile. U slučaju da taj kaos ne prestane, morat ćemo uspostaviti red pod svaku cijenu dopuštenu zakonom.” Prema posljednjim inforamcijama, viđena su oklopna vozila kako kreću prema Kijevu, čime se dodatno potvrđuju nagađanja stranih medija kako bi ovi sukobi mogli prerasti u građanski rat.

Europska unija izrazila je zabrinutost novim nasiljem u Ukrajini. “Osuđujem svako nasilje i tražim od ukrajinskih vlasti da se uhvate u koštac s korjenima krize”, rekla je visoka predstavnica Catherine Ashton. Njemački ministar vanjskih poslova također je zatražio od ukrajinskih vlasti da izbjegnu novo nasilje, a poljski je premijer Donald Tusk kazao da građanski rat nije u interesu zemlje.