Vijesti

12.02.2014. 10:15:46 - Libela

podrška sindikalnom prijedlogu

Ženska fronta: ZOR mora pasti!

(Foto: A.T.)

Ženska fronta za radna i socijalna prava podržava predloženu inicijativu povlačenja Prijedloga novog Zakona o radu iz procedure da bi se osiguralo potrebno vrijeme za kvalitetno prikupljanje podataka i izradu analize. Radi se o inicijativi prijedloga koji su sve sindikalne središnjice uputile premijeru Zoranu Milanoviću. Traži se povlačenje Zakona o radu iz procedure na minimalno pola godine.

"Kako smo više puta naglasile, izglasavanje ZOR-a u ovom obliku imalo bi snažne negativne posljedice na već osiromašene i obespravljene radnike i radnice, a daljnja fleksibilizacija radnog zakonodavstva prema svim dostupnim pokazateljima bi zasigurno najteže pogodila žensko radništvo", naglasnile su članice Ženske fronte.

"Nedopustivo je da se zakon koji će odrediti smjer društvenih kretanja donosi bez relevantnih analitičkih podloga i istraživanja – primjerice, tek nakon što je napisan nacrt Zakona o radu koji dokida i minimalna prava koja su imali agencijski radnici i radnice, ministar Mirano Mrsić je na sindikalno upozorenje obećao osigurati vjerodostojnu javnu statistiku vezanu uz rad agencija za privremeno zapošljavanje", dodale su.

Također, kako smatra Ženska fronta, izostala je bilo kakva rodna analiza, kao i dokazi za tvrdnje resornog ministarstva o tome kako će daljnja deregulacija i fleksibilizacija dovesti do većeg stupnja zapošljavanja, smanjenja udjela sive ekonomije i povećati priliv novih investicija – sva relevantna istraživanja iz drugih europskih zemalja ukazuju na upravo suprotne trendove.

"Zakon o radu kao opći propis radnog prava ne smije biti dokument pisan isključivo u korist poslodavaca, već mora osiguravati temeljna prava radnika i radnica, počevši od prava na dostojanstven i adekvatno plaćen rad. Još jednom apeliramo na vladajuće da povuku Prijedlog novog ZOR-a i da se o novim izmjenama radnog zakonodavstva i njihovim posljedicama provedu stručno utemeljene analize o kojima bi se potom trebale povesti javne i transparentne diskusije", zaključila je Ženska fronta.

Žensku frontu za radna i socijalna prava čine: Autonomna ženska kuća Zagreb, Babe, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Centar za ženske studije, CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje, istraživanje), inicijativa Za rad spremne, Kontra, Koordinacija žena HURS-a, Odbor žena NHS-a, Roda (Roditelji u akciji), ROSA (Centar za žene žrtve rata), Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Ženska mreža Hrvatske (30 ženskih grupa), Ženska sekcija SSSH.

Tagovi: hrvatska, ministarstvo rada i mirovinskog sustava, mirando mrsić, podrška, procedura, radnice, radnička prava, radno zakonodavstvo, sindikati, zakon o radu, zakonodavstvo, ženska fronta za radna i socijalna prava, ženska radna prava, zor

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM