U fokusu

Catherine Hamlin

90-godišnja kirurginja koja spašava živote Etiopljankama

90-godišnja kirurginja koja spašava živote Etiopljankama

Australska liječnica Catherine Hamlin prošlog je tjedna proslavila svoj 90. rođendan. Većina ljudi bi rekla da je to dovoljno dobar razlog da uspori.

No, dr. Hamlin kaže da će nastaviti sa svojim radom sa ženama u Etiopiji, odnosno njihovim potencijalno po život opasnim postporođajnim fistulama.

Na proslavi svog rođendana dr Hamlin je rekla da nije željela darove ni zabavu, samo  želi da njene ruke ostanu dovoljno mirne kako bi mogla nastaviti raditi s tisućama žena koje dolaze u bolnicu koju su osnovali ona i njen pokojni suprug u Adis Abebi.

Ona kaže kako nije teško osjetiti sućut za žene koje dolaze tražiti pomoć za bolno i po život opasno stanje.

Dr. Hamlin prije svega liječi vaginalne fistule koje nastaju nakon teškog i neuspješnog poroda, a nastaju uglavnom zbog neadekvatne liječničke pomoći.

Ovakvo stanje, kada se ne liječi, može dovesti do inkontinencije, kao i teške infekcije – a u ekstremnim slučajevima mogu dovesti i do paralize.

“Ovdje dolaze žene s mnogo boli. Imaju ozbiljne unutarnje ozljede, mokraća im stalno curi, imaju kiselinu u mokraći, njihova koža je izjedena….oduzeto vam je osnovno ljudsko dostojanstvo koje vam omogućuje da normalno živite svoj život.”

Dr. Hamlin kaže kako su postporođajne fistule vrlo česte kod žena koje žive u ruralnim dijelovima Etiopije. “One ne razumiju što je uzrok tome. Misle da su proklete od Boga i nemaju pojma da je to zbog mehaničkog faktora. Ili je beba prevelika ili zdjelica premala i one ne mogu roditi normalno. Ne shvaćaju da je to uzrok njihovoj boli pri porodu i posljedicama koje se nakon toga događaju.”

Cathrine Hamlin i njezin suprug došli su u Etiopiju kao kolege liječnici 1959. i nikada nisu ni slutili što će biti fokus njihova života. “Slučajno smo došli u Etiopiju. Nismo znali ništa o fistulama kada smo došli. Upoznavali smo postepeno situaciju i pacijentice, iščitavali smo jako puno literature i kontaktirali liječnike u Egiptu koji rade ove operacije i učili smo od njih.”

Iako je već više od 20 godina u mirovini, dr. Hamlin kaže da ne planira prestati raditi.

Svaki dan, ona ide iz svoje kuće u Adis Abebi u bolnicu, gdje je još uvijek radi, u prosjeku, s dvije pacijentice tjedno.

Ostali kirurzi imaju mnogo više operacija – više od 2.000 godišnje, a gotovo sve pacijentice su potpuno izliječene.

Cathrine Hamlin kaže kako ima vrlo dobro suradnike u bolnici.”Imam odlično osoblje u bolnici koje je inspirano mojim radom i koje žele nastaviti raditi i radit će to, sve dok potpuno ne iskorijene postporođajne fistule.”