U fokusu

Treći dan prosvjeda u Bosni i Hercegovini

Građani na ulicama, padaju vlade

Građani na ulicama, padaju vlade

U Tuzli je potpuno zapaljena zgrada Tuzlanskog kantona, a u gradu je i dalje kaotična situacija. U tom gradu napadnuta je ekipa BHRT-a – snimatelj je pretučen, a kamera razbijena.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku.

U Sarajevu je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH i zgrada Općine Centar. U Univerzitetski klinički centar u Sarajevu primljene su ukupno 52 osobe, od kojih je 38 policajaca i 14 civila. U Opću bolnicu Abdullah Nakaš u Sarajevu pomoć je pružena 30 osoba, od kojih je veći broj policajaca.

U Gradsku vijećnicu u Mostaru ušlo je oko 2.000 demonstranata te je zapalilo. Zapaljena je i zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru.

U Zenici prosvjednici okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja agencija Anadolija, demonstranti nisu dozvolili prilaz vatrogasnom vozilu.

Premijer Munib Husejnagić i svi ministri Vlade Zeničko-dobojskog kantona podnijet će ostavke na sljedećoj sjednici.

U Banja Luci je nešto više od 300 građana krenulo oko podneva u protestnu šetnju u znak solidarnosti s protestima nezadovoljnih građana i građanki Tuzle, ali i kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo  socioekonomskom i političkom situacijom u kojoj se nalazi Republika Srpska.

Tijekom prolaska pored zgrade u kojoj je ured predsjednika RS, prosvjednici su skandirali ‘ lopove, lopove’.

Protesti su se proširili na Goražde, Cazin, Bugojno, Jajce, Bihać, Gradačac, Brčko, Tešanj, Bosansku Krupu.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poručio je kako je pravo svakog građanina i građanke ove zemlje da izrazi nezadovoljstvo, ali da za paljenje zgrada i uništavanje imovine on nema razumijevanja.