Vijesti

05.02.2014. 22:43:40 - Libela

Skandalozan zakon u Afganistanu

Može li Karzai odbiti novi zakon koji štiti zlostavljače žena?

 Afganistanski predsjednik Hamid Karzai bi trebao odbiti potpisati novi Zakon o kaznenom postupku koji niječe ženama zaštitu od nasilja u obitelji i prisilni brak, javlja  Human Rights Watch. Novi zakon prihvaćen je u oba doma afganistanskog parlamenta, a očekuje se da će biti poslan predsjedniku Hamidu Karzaiju na konačni potpis u roku od nekoliko tjedana, ako ne i ranije.

Zakon će zabraniti sudskim vlastima ispitivanja rodbine tuženih, te učinkovito ušutkavati žrtve obiteljskog nasilja i prisilnog braka, kao i članove njihovih obitelji koji su bili svjedoci zlostavljanja.To znači da će progon zlostavljača biti izuzetno težak.

"Predsjednik Karzai bi trebao odbaciti zakon koji štiti zlostavljače žena i djevojaka", rekao je  Brad Adams , jedan od direktor Human Rights Watcha. "Ako taj zakon stupi na snagu, afganistanske žene i djevojke će biti lišene pravne zaštite rođaka koji ih napadaju, prisilno udavaju, ili čak i prodavaju."

Novi Zakon o kaznenom postupku predstavlja ozbiljnu prijetnju zaštiti žena i djevojaka utjelovljenih u Afganistanskom revolucionarnom Zakonu o zaštiti od nasilja nad ženama (EVAW), koji je izdan predsjedničkim dekretom 2009 godine. EVAW zakon odredio je kazne za razne zloupotrebe, uključujući silovanje, brak djece, prisilni brak, nasilje u obitelji, prodaju žena i djevojčica, i Baad , davanje djevojke za rješavanje sporova između obitelji.

Predsjednički potpis će biti u jasnom proturječju s vladinim javnim opredjeljenjem za prava žena i za EVAW prava.

Da podsjetimo, u studenom 2013. godine, prema prvobitnom nacrtu zakona tražila se i kazna kamenovanjem do smrti za preljubnike, koja je zaustavljena nakon što su informacije procurile u medijima.

Sada nam jedino preostaje za vidjeti i čekati hoće li i ovaj puta informacije koje su dospjele u javnost utjecati na Karzai i hoće li aktivisti za ljudska prava uspjeti pritisnuti Karzai da zatraži izmjenu spornog zakona. 

Tagovi: afganistan, hamid karzai, obiteljsko nasilje, zakon, zaštita, žene, zlostavljanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM