Vijesti

01.05.2009. 13:29:49 - Slavica Kleva (Novi List)

Otkaz zbog drugog stanja

Čim je zbog rizične trudnoće otvorila bolovanje, 28-godišnja voditeljica prodaje primila je otkazno pismo s objašnjenjem da joj se neće produžiti ugovor sve dok ne završi porodiljni.

Kad sam prošli tjedan na udarnom Dnevniku HRT-a ugledala nasmiješena lica rukovodstva Agrokora, vlasnika PIK-a Vrbovec kako prošetavaju novim industrijskim halama za preradu mesa s obećanjem o otvaranju novih radnih mjesta, skoro sam se onesvijestila, ogorčeno nam je rekla 28-godišnja Marina Jerković iz Rijeke, sad već majka jednoipolmjesečne djevojčice, koja je dobila otkaz u riječkom Poslovnom centru PIK-a Vrbovec.

- Prvi ugovor u mesnoj industriji PIK Vrbovec potpisala sam u travnju 2006. godine kada sam se zaposlila u industrijskoj zoni Kukuljanovo kao unapređivač prodaje. Nakon dva potpisana ugovora od po tri mjeseca promaknuta sam za komercijalista u listopadu 2006. godine. Sve su to bili ugovori na određeno, po tri mjeseca, pripovijeda Marina svoju priču. Od siječnja 2007. godine postala sam voditelj prodaje trgovina u Poslovnom centru Rijeka, opet potpisujući tromjesečne ugovore. U međuvremenu "stari" rukovoditelj, Dražen Modrić, odlazi, a u travnju prošle godine Flavio Plazzotta postaje novi rukovoditelj Poslovnog centra. Ostala sam u drugom stanju u lipnju i praktički dok mi nije pozlilo krajem listopada u petom mjesecu trudnoće, ja sam radila. Ne samo radila, odlazila na Rab, Lošinj, Krk, Otočac, obilazila naše trgovine... Čak sam morala ići i na "team building" u Istru, valjda da bi se vidjelo da to može svaka trudnica, prisjeća se Marina koja si ne može oprostiti što nije otvorila bolovanje onog trenutka kada joj je konstatirana trudnoća.

Rizična trudnoća

- Onog dana kada mi je pozlilo i kada sam završila na Hitnoj pomoći, 22. listopada prošle godine, otvorila sam godišnji i 2. prosinca otvorila bolovanje zbog rizične trudnoće s preporukom o strogom mirovanju. No, 31. prosinca od PIK-a Vrbovec poštom stiže "lijepo" pismo- otkaz! Prestanak ugovora o radu s objašnjenjem da mi se neće produžiti ugovor sve dok ne završi porodiljni, prepričava Marina sadržaj "novogodišnje čestitke" svog poslodavca.

- Počela sam naokolo sumanuto zvati, raspitivati se, a odgovori od voditelja PC Flavia Plazzotte sveli su se na "ne možeš tu ništa napraviti". Dobila sam ja odgovor, doduše vrlo sličan i od Gorana Bižića, regionalnog voditelja koji mi je rekao da je "takva politika firme". Ne budi lijena zvala sam i ured predsjednika Uprave Agrokora. Razgovaram s tajnicom, objasnim joj svoj problem i tražim odgovor zašto mi se nije produžio ugovor jer slične situacije u kakvoj sam se i ja našla, u "Agrokoru" ipak rješavaju humanije, točnije produžuju ugovor. No, tajnica mi odgovara kako se ugovori u Konzumu ne mogu uspoređivati s onima u PIK-u. "Konzum je ipak Konzum", rekla mi je tajnica.

I tako sam krenula na Zavod za socijalno kako bih vidjela što mi pripada, prisjeća se Marina, a oni meni objašnjavaju da ukoliko imam ugovor o radu s danom otvaranja porodiljnog dopusta imam pravo i na punu naknadu, 2.500 kuna. Kako nemam ispunjen osnovni uvjet, šaljem mail poruku s molbom da mi produže ugovor do 31. siječnja i u kadrovskoj službi nailazim na dobru dušu, voditelja kadrovkse službe Zdravka Štanfela koji je "iskopao još tih mjesec dana samo da me ne bi imao na duši" i na tome mu hvala, naglašava Marina koja će tako imati porodiljnu naknadu šest mjeseci, a onda...?

- Strašno sam razočarana politikom zapošljavanja u PIK-u Vrbovec. Da sam znala što ću proći, da ću ostati bez posla, ma sigurno bih odmah otvorila bolovanje, vjerujte mi. Da barem nisam vidjela nasmiješena lica na televiziji, rukovanja, blistanje zbog otvaranja nove tvornice, obećanja o otvaranju 2000 novih radnih mjesta, dok sam ja istovremeno ostala na ulici s bebom od mjesec i pol dana... E, to mi nekako baš i nije leglo, osjećam se prevarenom i stoga sam odlučila javno progovoriti - kazala nam je Marina koja je očigledno u nepunih godinu dana itekako napredovala u poslu, samo očito nitko nije prepoznao radnički talent.

Tagovi: diskriminacija, porodiljni

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

toni:
to su ljudi koji su bez osjecaja
29.11.2010. 18:03
IVICA:
Ništa čudno što je dotična kolegica prošla ,jer uvaženi spomenuti gospodin je doslovce otjerao kompletnu mehaničku radionicu pik vrbovca samo po radi toga što su ga upozororavali na njegove propuste i željeli mu pomoči ,ali on je to doslovce krivo shvatio ,pitanje je zašto ,odgovor vrlo jednostavan ne poznaje problematiku odjela čime trenutno rukovodi -Logistikom . No međutim ima debelo zaleđe jer mu rođakinja radi u pik vrbovcu i ima slobodne ruke da radi što god zaželi ,ŽALOSNO ALI ISTINITO .HRVATSKA SVAKODNEVNICA . Puna podrška kolegici Slavici.
16.05.2011. 22:44
Blak:
ko joj je kriv sta se kurvesi uokolo
10.11.2013. 13:24

Iz drugih medija

AEM