U fokusu

U pitanju je kršenje ljudskih prava

Austrijski Ustavni sud ukinuo zabranu umjetne oplodnje lezbijskim parovima

Austrijski Ustavni sud ukinuo zabranu umjetne oplodnje lezbijskim parovima

Austrijski Ustavni sud krajem prošloga tjedna ukinuo je zabranu umjetne oplodnje lezbijskim parovima jer je pitanju bilo kršenje ljudskih prava.

Austrijski savezni Zakon o registriranom partnerstvu izričito je zabranjivao umjetnu oplodnju ženama koje su u zajednici sa ženom, a ne muškarcem. Okružni sud je na osnovu tog zakona odbio zahtjev jednog para za umjetnom oplodnjom, čiju je presudu kasnije potvrdio i Regionalni sud.

Vrhovni  sud Austrije se složio da je takva odluka u suglasnosti s austrijskim zakonima, ali se nije složio da je takva zakonska zabrana u skladu s  austrijskim Ustavom pa se obratio Ustavnom sudu kako bi proglasio tu zakonsku zabranu neustavnom.

Ustavni sud donio je traženu odluku na osnovu svog stava da su istospolni parovi obitelj, da  tradicionalna porodica nije ugrožena mogućnošću umjetne oplodnje istospolnih parova i da je u pitanju diskriminacija zbog koje samo heteroseksualni parovi mogu umjetnom oplodnjom riješiti umjetnom problem svoje neplodnosti.

Presuda austrijskog Ustavnog suda, najstarijeg ustavnog suda na svijetu, prva je u svijetu kojom jedan takav sud ukida diskriminaciju lezbijskih parova kada je riječ o umjetnoj oplodnji, uz obrazloženje da je u pitanju vid kršenja ljudskih prava.