Vijesti

28.12.2013. 20:36:22 - Libela (Novi list)

Javna rasprava im odgovara samo ako je rezultat onakav kakav bi oni htjeli

Grozd i Reforma poslali Zdravstveni odgoj na Ustavni sud

(Foto: Nenad Reberšak/Novi list)

Udruge GROZD i Reforma podnijele su u petak Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom programa zdravstvenog odgoja te su predložile Ustavnom sudu da program zdravstvenog odgoja kakvoga ga je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukine donosi Novi list.

Kristina Pavlović iz GROZD-a istaknula je na konferenciji za novinare da MZOS nije ispunio gotovo ni jedan zahtjev iz odluke Ustavnog suda od 22. svibnja zbog čega je uvjerena da će ishod, odnosno odluka Ustavnog suda biti ista kao i u svibnju.

– Nije provedena javna rasprava jer ono što je bilo nije bilo ni javna ni rasprava, a nisu ispunjeni ni drugi zahtjeva Ustavnog suda, ustvrdila je Pavlović.

Odvjetnik Krešimir Planinić (isti onaj koji je nastupao i ispred U ime obitelji) konstatirao je da 4. modul zdravstvenog odgoja ima dominantno vrijednosno usmjerenje te da je "usmjereno na odgoj, odnosno preodgoj". 

U prijedlogu podnesenom Ustavnom sudu udruge su navele da su uvođenjem zdravstvenog odgoja na način i u obliku kakav se provodi u školama prekršene odredbe Ustava, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Obiteljskog zakona. Povređen je, prema procjeni udruga, i niz međunarodno pravnih dokumenata: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodi pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slobode te Ugovor Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Primarnu ulogu u odgoju djece, kada je riječ o filozofskim ili vjerskim uvjerenjima, trebaju imati roditelji, a to je ono što Ministarstvo programom zdravstvenog odgoja prema njihovu mišljenju narušava.

U 4. modulu se se iznose kvaziznanstvene činjenice, nameće se rodna ideologija koja je prihvatljiva djeci agnostika i ateista, ali ne i vjernika, omalovažava se vrijednost braka i obitelji i uvodi bezvrijednosni pogled na spolnost, smatraju GROZD i Reforma. 

Tagovi: ilčić, mzos, pavlović, planinić, u ime obitelji, ustavni sud, zdravstevni odgoj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (6)

Stari komentari

Ivana:
U potpunosti su u pravu i slažem se s njima.
02.01.2014. 16:33
zlatan:
Izgleda da će im sljedeći potez biti tvrdnja da je evolucija jedna obična izmišljotina i da je to zavjera od strane ateista, agnostika etc, etc. Ne bi me čudilo da ova antipatična "gospoda" utvrde da je Zemlja ravna ploča. Tako je završila i znastvena zajednica pri kraju antike. Kršćanski fanatici su spalili biblioteku u Aleksandriji i ubili jednu od zadnjih žena-znanstvenica (znanost onog vremena dakako). Bila je to Hepatija ili Hipatija. Da li ova skupina i neke njoj slične na današnjem zapadu ciljaju na tako nešto? Da li oni pripremaju neke nove lomače? I da li u tu svrhu skupljaju drva i šibice?
Inače neki od dečkiju sa ove fotke izgledaju tako peškasto da je to za krepati od smijeha! Tko ne vjeruje neka pogleda malo bolje. A kao što znamo nema veće homofobije od autohomofobije.
02.01.2014. 23:43
za:
Sve je moguće a ništa nemoguće. Ja bih iz obrazovnih institucija pogotovo u osnovnom obrazovanju izbacila sve što nema veze sa stvarnim obrazovanjem, i vjeronauk i zdravstveni odgoj, a uvela obavezno psihološko testiranje učiteljima, jer poznata je stvar da ima psihički bolesnih i da ih se školstvo ne može riješiti jer su zaposleni na neodređeno,a psihološko iživljavanje na djeci je nedokazivo iako je i ravnateljima i normalnim učiteljima jasno da isto postoji.
04.01.2014. 11:10
zlatan:
Gđa ZA, svi znamo da raditi sa djecom, osobito pubertetlijama nije lako. Pričao mi je sada već pokojni profesor hrv .i engl.jezika, da su svi oni koji su radili sa pubertetlijama do mirovine ludi ili poluludi. Ne znam je li to istina, ali mislim da nije daleko od istine. Zato mi nije jasno bi li to psihološko testiranje prosvjetnih radnika uopće urodilo plodom.
05.01.2014. 21:04
za:
Sa djecom nije lako raditi, ali nije ni lako biti roditelj, zato pojedini odluče raditi sa djecom a drugi ne, zato neki odluče biti roditelji a neki ne. Nisu sva zanimanja i sve uloge u životu za svakoga, ali kada se odluče za neku ulogu onda neka je i odrade odgovorno i profesionalno. Diskriminacije počinju upravo u školskim klupama, od strane učitelja, na načine tko im je simpatičniji, draži, slađi.Neku se djecu gleda kroz status roditelja i imovinsku karticu... ostala djeca gube motivaciju i već postaju svijesni neravnopravnosti
05.01.2014. 22:44
zlatan:
Gđa ZA, tu ste potpuno u pravu. Velika je i bezobrazna istina da neki učitelji/nastavnici/profesori počinju diskriminaciju već u školskim klupama. To tko im je draži, čija su djeca itd, itd. Zato sam siguran da su moguće i mnogi talenti upropašteni jer ih nije imao tko prepoznati, jer su bili djeca neke čistačica i oca koji kopa kanale, a djeca nekih uglednih liječnika ili profesora ili danas kapitalista, mogu biti i kreteni, ali njih se gura. Gura se i vrhunske sportaše da onako na brzaka završe nekakav fakultet. Da već tada počinje nepravda i zatupljivanje, jer klasično školovanje osim što nam daje znanje, na isti način od nas radi zatupljene kretene.
Zato kada poneki nastavnik/profesor dobije po tintari možda je i sam kriv. Znam takav slučaj kada je jedan kreten predavao davno u socijalizmu matematiku u gradiću u Dalmat.zagori, svi imali jedinice. Valjda je idiot očekivao da svi trebaju biti matematički genijalci. Druškan je tako dobio teške batine, pa se ostavio škole i zaposlio u jednoj moćnoj firmi. U kojoj nikada ništa nije radio. Tako je to bilo u socijalizmu. A sam je bio već tada deklarirani antikomunist, ali onaj ga je sistem zaposlio nakon bijega iz škole. Onaj sistem je štitio radnika, ali neradnika i jednim dijelom je i zato propao. Današnji kapitalizam ne štiti neradnika (to je u redu), ali ne štiti niti radnika. Dapače izrabljuje ga, a izrabljivao je i socijalizam radnika, jer je radnik radio i za neradnike.
A taj bivši profa, kasniji inž u jednoj moćnoj firmi neradnik, dočekao je i novu državnu vlast i novi sistem, opet ne radeći ništa. Čak je s solidnom otpremninom otišao u mirovinu (moćna firma je u pitanju).
Čuo sam da sada kao budala baulja naokolo i svima ispira mozak o teorijama urote (protiv vladara Svijeta i Židova). Eto i takvi kreteni znaju učiti djecu, a ja im ne bi dao na čuvanje niti kokoši. Jer bi od četiri kokoši na čuvanju izgubili pet kokošiju.
06.01.2014. 15:28

Iz drugih medija

AEM