Vijesti

23.12.2013. 16:39:46 - Libela

Putinova amnestija

Marija Aljohina: Da sam mogla birati, odbila bih amnestiju

Članice punk skupine "Pussy Riot" Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova puštene su na slobodu u okviru amnestije koju je prošlog tjedna proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je u pitanju čisti publicitet. Da sam mogla birati, odbila bih amnestiju", istaknula je Aljohina. 

Odmah po puštanju iz zatvora u sibirskom gradu Krasnojarsku, Tolokonjikova je pred kamerama povikala "Rusija bez Putina!", izvještava Reuters.

"Rusija je izgrađena po modelu kaznene kolonije i zato je toliko važno promijeniti te kaznene kolonije danas da bismo promijenili Rusiju", rekla je Tolokonjikova.

Planira se sastati sa Aljohinom kako bi osnovale organizaciju za zaštitu ljudskih prava koja će pomagati političkim zatvorenicima/ama, javio je AFP.

"Ne mislim da je ovo vreme protraćeno. Stekla sam jedinstveno iskustvo koje će mi olakšati rad za ljudska prava. Postala sam starija, vidjela sam državu iznutra, vidjela sam kakva je mašinerija totalitarizma", kazala je Tolokonjikova.

Tolokonjikova (24) i Aljohina (25) bile su osuđene na dvogodišnju kaznu zatvora zbog "punk molitve" u moskovskoj katedrali protiv Putina i njegovih tijesnih veza s ruskom pravoslavnom crkvom. 

Tagovi: marija aljohina, pussy riot, putin, rusija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM