Vijesti

21.12.2013. 21:10:21 - Libela

Vlada predložila restriktivni zakon o pobačaju

Dokidanje reproduktivnih prava i u Španjolskoj

Prosvjed protiv prava na pobačaj

Prosvjed protiv prava na pobačaj

Španjolska konzervativna Vlada podržala je novi restriktivni zakon o pobačaju. Dosadašnji zakon omogućavao je pobačaj bez ikakvih ograničenja do 14. tjedna. Po novom zakonu pobačaj će biti dozvoljen samo u slučaju silovanja te ukoliko postoji opasnost od ozbiljnih mentalnih ili psihičkih poremećaja za majku. Također će biti dozvoljen ako postoje takve malformacije koje bi ugrozile djetetov život poslije rođenja. Djevojke od 16 i 17 godina opet će trebati dozvolu roditelja za pobačaj. Zakon još treba proći u parlamentu, a do sada je naišao na snažan otpor opozicije i ženskih grupa. Narodna stranka čiji je ministar predložio novi zakon o pobačaju vrlo je bliska Katoličkoj crkvi te je u mnogim društvenim pitanjima stala uz crkvena gledišta. Istovremeno ovo predstavlja povratak Španjolske na situaciju iz 80-ih godina prošlog stoljeća kada je na snazi bio jednako restriktivan zakon.

Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.

Tagovi: abportus, eu, europa, pobačaj, španjolska

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Ivana:
nazovimo stvari pravim imenom... to ako ubiješ dijete u sebi nije reproduktivno pravo žene, već ubojstvo
22.12.2013. 15:57
za:
Na temelju kojeg zakona?
22.12.2013. 17:34
kike:
pa nisu skroz zabranili pobačaj, a pod "te ukoliko postoji opasnost od ozbiljnih mentalnih ili psihičkih poremećaja za majku." se ionako može svašta progurati... ah, da... radi se o krumpirima...
22.12.2013. 20:49

Iz drugih medija

AEM