U fokusu

i obama je s nama

I američki državni vrh bojkotirat će Zimske olimpijske igre u Rusiji

I američki državni vrh bojkotirat će Zimske olimpijske igre u Rusiji

Zagreb Pride

Aktivističke oči svijeta dugo su bile uprte u potez Obamine administracije oko Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Odgovor je konačno stigao, i to u najboljem mogućem obliku, prenosi crol.hr.

Barack Obama odlučio je zajedno sa svojom suprugom Michelle Obamom, bojkotirati Igre, a isto će učiniti i njegov prethodnik, George W. Bush, i aktualni potpredsjednik Joe Biden. Kako bi poslao još jasniju poruku svom kolegi Vladimiru Putinu, u američkoj delegaciji šalje dvije deklarirane lezbijke i vrhunske sportašice.

Jedna od njih je teniska legenda Billie Jean King koja je počašćena predsjednikovim pozivom. “Iznimno sam ponosna što ću predstavljati LGBT zajednicu i podržati sve sportaše i sportašice koji će se natjecati u Sočiju. Nadam se da će ove Olimpijske igre biti prekretnica za globalno prihvaćanje svih ljudi“, izjavila je polaskana King.

I dok će King nazočiti svečanom otvaranju Igara, hokejašica Caitlin Cahow, prisustvovat će zatvaranju najprestižnijeg sportskog događaja, javlja The Guardian.

 

SAD kao simbol borbe za prava LGBT osoba

Iako se u Obaminom priopćenju nisu eksplicitno naveli homofobni ruski zakoni kao razlog bojkota, iz njegove se poruke jasno može razaznati da je riječ upravo o aktualnim događanjima u ovoj zemlji. U objašnjenju se, među ostalim, navodi kako će “američka delegacija prestaviti svu raznolikost koju simboliziraju Sjedinjene Američke Države i pokazati svijetu američke vrijednosti, timski duh i predanost”.

Kao službeni razlog nedolaska državnog vrha naveli su “preopterećen raspored” koji predsjedniku “onemogućava odlazak na Igre”. S obzirom na to da je ovo prvi takav potez jedne američke vlade u posljednjih 13 godina, nekako smo skeptični oko navedenog službenog razloga.

Glasnogovornik vodeće američke organizacije za ljudska prava Human Rights Campaign, Michael Cole-Schwartz, pozitivno je iznenađen ovim potezom predsjednika. “Nadamo se da će ruski narod i cijeli svijet doživjeti ovo kao poruku da SAD prihvaća različitosti i poštuje borbu za ljudska prava i prava LGBT osoba”, kazao je on.

 

Obama se tako pridružio njemačkom predsjedniku, Joachimu Gaucku, francuskom Francoisu Hollandeu, pa i hrvatskom, Ivi Jospoviću, koji je svoj dolazak otkazao zbog “financijskih neprilika”.

Uz Billie Jean King i Caitlin Cahow, u američkoj delegaciji naći će se i bivša ministrica nacionalne sigurnosti Janet Napolitano, američki veleposlanik u Rusiji Michael McFaul, klizač Brian Boitano i Obamin savjetnik Rob Nabors.

Podršku LGBT osobama u Rusiji pružili su i aktivisti i aktivistkinje iz Hrvatske, prosvjedom pred ruskom ambasadom obilježivši tako svjetski Coming out day, 11. listopada. Solidarnost s LGBT osobama u Rusiji iskazalo je tada tridesetak aktivista i aktivistkinja koji su se odazvali na poziv Zagreb Pridea i LGBTIQ Inicijative Filozofskog fakulteta “AUT”.