U fokusu

građani i građanke su odlučili

Nove teme za nove medije

Nove teme za nove medije

Objavljeni su rezultati natječaja Ministarstva kulture za javno ugovaranje novinarskih radova, javlja kulturpunkt.hr.

Na natječaj je pristiglo 50 projekata prijavljenih anonimno, pod šiframa. Pristigle projekte ocijenilo je stručno povjerenstvo za neprofitne medije u sastavu Dejan Kršić, Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka, Đurđica Klancir, Stojan De Prato, Željko Blaće i Mima Simić. Odluku o raspoređivanju sredstava Ministarstvo je prepustilo glasačima, a odlučivalo je 1764 građanki i građana, rasporedivši 7145 glasova, prenosi kulturpunkt.hr. 

 Prema broju glasova građana, za tromjesečne podrške kvalificirali su se Ana Benačić s projektom Koliko je “teška” Crkva u Hrvatskoj? za Lupiga.com,Mašenjka Bačić i Ladislav Tomičić za projekt Pad radničke klase i rađanje nove alternative za portale Lupiga.com i Stav/Cenzura.hrLuka Ostojić s projektom Školska lektira za Booksa.hr.

 Za jednomjesečne podrške kvalificirali su se projekti o nestanku objekata za radnički odmor u pretvorbi i privatizaciji, o položaju i problemima žena u svijetu rada, upravljanju nacionalnim kazališnim kućama u Hrvatskoj i njihovom financiranju, problemima koje stočari imaju s vukovima na primjeru sela Unešić, istraživanje cjelokupne karijere Ivice Mudrinića te afera u državnoj tvrtki Plinacro, o negativnim prikazima srpske nacionalne manjine u najutjecajnijim lokalnim medijima i nemogućnosti uspostavljanja suživota u lokalnoj zajednici, istraživanje problema uključivanja muškaraca u borbu za rodnu jednakopravnost, istraživanje ugroženosti i onečišćenja izvora rijeke Jadro te kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu mogu doprinijeti smanjenju demokratskog deficita u EU.

Članica uredničkog tima portala Libela.org, Svjetlana Knežević, prema broju glasova javnosti zauzela je treće mjesto, a prema broju bodova stručnog povjerenstva drugo. S toga će njezin projekt ‘Žena. Građanka. Radnica.’ s potporom Ministarstva kulture koju i zaslužuje u cijelosti biti objavljen na našem portalu.

Portali na kojima će ovi projekti, istraživanja, članci i intervjui biti objavljeni jesu Lupiga.comLibela.orgForum.tmStav/Cenzura.hrTreći sektor – Fade In televizija, H-alter.orgVoxFeminae.netBiologija.com.hrKvarnerNews.hr,Gong.hr te portal Kulturama.hr, koji se od navedenih razlikuje po tome što, osim naslovne slike i izbornika, nema niti jednu objavu.

 Budući da se preferencije građanki i građana razlikuju od savjetodavnih procjena povjerenstva u samo četiri slučaja, odlukom ministrice kulture dr. sc. Andree Zlatar-Violić, dodijelit će se još četiri jednomjesečne podrške projektima koji su se kvalificirali prema ocjenama povjerenstva. To su projekti LGBT osobe u marketinškom prostoru za Crol.hrEmigracija LBTQ aktivista/ica s područja Hrvatske, Srbije i BiH (2008 – 2014) za VoxFeminae.netRazminiranje Hrvatske za Lupiga.com te Opus Dei, istraživanje inicijative U ime obitelji zaForum.tm.

Ugovori s dobitnicama i dobitnicima podrški bit će potpisani do 24. prosinca.

U kolikoj je mjeri model public commisioninga, odnosno javnog ugovaranja novinarskih radova u relativno malom opsegu usmjerenom nevelikoj publici neprofitnih medija ostvario svrhu, pokazat će njegova evaluacija u koju će se, nadaju se iz Ministarstva kulture, uključiti i šira javnost. “Kao početni prilog raspravi, Ministarstvo nudi procjenu da projekt nije dobio veliki medijski publicitet i da odaziv glasačica i glasača nije bio naročito visok te bi, u skladu s tim, vrijedilo preispitati mehanizme njegove provedbe, ne gubeći iz vida važnost javne financijske podrške nezavisnom novinarskom radu”.

Ocjene povjerenstva i broj glasova za jednomjesečne i tromjesečne podrške pronađite na službenim stranicama Ministarstva kulture.