U fokusu

analize i očitovanja ministarstva

Ženska platforma+2 analizira

Ženska platforma+2 analizira

Uoči parlamentarnih izbora 2011. godine pet ženskih feminističkih organizacija CESI (Zagreb), B.a.b.e. (Zagreb), Domine (Split), Delfin (Pakrac) i Centar za građanske inicijative (Poreč) organizirale su razgovore sa ženama diljem Hrvatske, kako bi prikupile zahtjeve žena budućoj Vladi i Saboru. Ti su zahtjevi, objavljeni kao dio Ženske platforme 2011., podijeljeni u šest područja: ravnopravnost žena na tržištu rada, veće sudjelovanje žena u javnom i političkom životu te sudjelovanje muškaraca u obiteljskom i privatnom životu, zdravstvenu zaštitu žena i poštivanje reproduktivnih i seksualnih prava, cjelovitu podršku ženama žrtvama nasilja i uvođenje obrazovanja lišenog stereotipa i predrasuda.

Ženska platforma predstavljena je zainteresiranim političkim strankama i koalicijama. No, nažalost, svega su se dvije političke stranke i jedna koalicija odazvale pozivu. Nakon izbora program rada Vlade također je sadržavao neke od mjera koje bi za cilj imale unaprijediti rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj. Dvije godine poslije došlo je vrijeme za analizu učinjenog. Pred vama se nalaze dvije analize, jedna koja se bavi zahtjevima iz Ženske platforme 2011. i druga koja se bavi dijelovima Vladinog programa, a koji se tiče rodne ravnopravnosti. Podaci za obje analize prikupljeni su iz raznih javno dostupnih izvješća, pri čemu nam je izrazito vrijedno bilo izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. U mnogim područjima ove se analize mogu dopuniti te stoga pozivamo sve organizacije, institucije i pojedince/ke da to učine. Relevantnim ministarstvima poslale smo upitnike s molbom da se očituju o učinjenom po zahtjevima iz Ženske platforme. Neki od njih su to i učinili, a njihova se očitovanja također nalaze u prilogu.

Nadamo se da će ove analize doprinijeti promišljanju i unaprjeđenju politika rodne ravnopravnosti, a u svrhu ostvarivanja ljudskih prava žena u svim segmentima njihova života.

Sve analize možete pronaći na www.cesi.hr.