U fokusu

Promocija spota:

‘Vjerovala sam da postoji drugačiji život’

‘Vjerovala sam da postoji drugačiji život’

Ženska soba održala je 05.12.2013. u kinu Europa premijeru angažiranog televizijskog spota “Vjerovala sam da postoji drugačiji život” i prateću javnu diskusiju na temu medijskog izvještavanja o nasilju nad ženama.

U sklopu javne diskusije otvorile su se dvije značajne teme:
– izvještavanje o problemu nasilja nad ženama u hrvatskim medijima,
– neprofitne medijske kampanje i njihova učinkovitost u hrvatskom javnom prostoru

U diskusiji su sudjelovali predstavnici/ice medija, institucija i predstavnici/e organizacija civilnog društva koje se bave ženskim ljudskim pravima.

Spot Vjerovala sam da postoji drugačiji život će se prikazivati od 05. prosinca 2013. na televizijskim postajama diljem Hrvatske, u sklopu globalne kampanje ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’. Rađen je s ciljem osviještavanja javnosti o nasilju nad ženama i promocije web stranice ‘Sigurno mjesto’. Produciran je u okviru projekta ‘Sigurno mjesto’ kojeg financijski podržava Europska unija i Ured za udruge Vlade RH, a koji Ženska soba provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva: S.O.S.– suradnja, osnaživanje, savjetovanje (Virovitica), Centar za žene Adela (Sisak) i Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin (Pakrac). U spotu sudjeluju članice organizacija: Ženska soba – Centar za seksualna prava, Centar za žene Adela (Sisak), S.O.S.– suradnja, osnaživanje, savjetovanje (Virovitica), Bolja Budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Spot su realizirali:
– Ženska soba, ideja i scenarij
– Boris Krstinić, koordinator proizvodnje spota i direktor fotografije
– Biljana Čakić Veselić, redateljica
– Danilo Caković, montažer
– Vladislav Čolić, postprodukcija slike i tona
– Dorijana Kavčić, tumačica/prevoditeljica znakovnog jezika gluhih pri Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba

Mediji senzacionalistički pristupaju problemu nasilja nad ženama za što su odgovorni sami mediji i novinari koji u njima rade, stoga je potrebno na puno senzibilniji način pristupiti tome, za što je potrebna samokritičnost i edukacija, rečeno je na javnoj diskusiji o medijskom praćenju problematike nasilja nad ženama.