U fokusu

U 95. godini života preminuo Nelson Mandela

Odlazak ikone pomirbe i borbe protiv diskriminacije

Odlazak ikone pomirbe i borbe protiv diskriminacije

Nelson Rolihlahla Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike i ikona borbe protiv rasističkog društvenog uređenja, apartheida preminuo je u četvrtak, u 95. godini života. 

Mandela je rođen 18. srpnja 1918. godine u selu Mvezo u jugoistočnom dijelu JAR-a. Rođen je kao Rolihlahla Dalibhunga, dok mu je englesko ime Nelson dao učitelj u osnovnoj školi. 

Malo je ljudi na svijetu koji su kao Mandela obilježili jedno vrijeme i toliko pozitivno utjecali na društvene i političke promjene. S kolegom 40-ih godina prošloga stoljeća osniva ANC (Afrički nacionalni kongres) a 1952. godine osuđen je za sudjelovanje u masovnoj kampanji građanske neposlušnosti usmjerene protiv nepravednih zakona u organizaciji ANC-a.

Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je 1964. godine gdje je proveo gotovo tri desetljeća i zatim kao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike dojučerašnjim tlačiteljima i protivnicima oprašta i pruža ruku suradnje. U svjetsku povijest tako je ušao kao jedan od najvećih političara i prvi crni postaparhejdski predsjednik Južnoafričke Republike. 

Mandela je uvijek pokazivao mirnoću i mudrost kojoj nisu dorasli neki drugi tadašnji nacionalni lideri, no na iznenađenje mnogih, povukao se već nakon prvog predsjedničkog mandata.

U posljednjim godinama svog života Mandela se usmjerio na borbu protiv AIDS-a u Južnoj Africi. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.