U fokusu

Prosvjed protiv Zakona o radu

‘Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom’

‘Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom’

Svjetlana Knežević

Iako je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić povukao iz procedure sporni Zakon o radu, više od tisuću ljudi predvođenih sindikatima (SSSH, NHS, MHS, HURS i URSH)  prosvjedovalo je danas na Markovom trgu. Prosvjed je održan pod sloganom ‘Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom’.

Prosvjed je organiziran zbog, kako smatraju sindikati, neprihvatljivih izmjena radnog zakonodavstva, što se  prije svega odnosi na Zakon o radu (ZOR), zatim na Zakon o povremenim poslovima i Zakon o mirovinskom osiguranju, kojima se, kako tvrde vrši nasilje nad hrvatskim radnicima i njihovim pravima.

Prosvjednici su poručili vladi da pozove sindikate za pregovarački stol te da povuče prijedlog novog Zakona o radu, jer ih narod koji ih je doveo na vlast može i maknuti s vlasti.

Doduše, vlada je jučer povukla iz procedure prijedlog izmjena Zakona o radu, ali sindikati smatraju spornim još 11 zakona iz te domene koji su u proceduri.

Ministar Mirando Mrsić najavio je da će Zakon u proceduru krenuti u siječnju. Ukoliko bude tako, najavljuju Krešimir Sever i Ozren Matijašević, sindikati će pokrenuti izjašnjavanje članstva o spremnosti na štrajk i potom generalni opći štrajk.