U fokusu

Reforma zakona

Francuska usvaja novi zakon o prostituciji

Francuska usvaja novi zakon o prostituciji

Francuski zastupnici su u subotu 30. studenog podržali  reformu zakona o kažnjavanju klijenata prostitucije globom od  1.500 eura. Cjelovit tekst zakona treba biti prihvaćen 4. prosinca. U slučaju ponavljanja dijela prijestupnik će biti kažnjen s 3.750 eura novčane kazne, Na ovaj način, klijenti prostitutki će se smatrati prijestupnicima, dok nuđenje seksualnih usluga više neće biti kazneno djelo, prenio je Reuters.

Do sada je u Francuskoj kupovanje i prodavanje seksualnih usluga za novac bilo legalno, ali podvođenje i bavljenje prostitucijom nije.

Prijedlog zakona, kako navodi vlada, usmjeren je na sprječavanje nasilja nad ženama i na zaštitu velike većine prostitutki koje su žrtve trgovine ljudima.

Kritičari, međutim, upozoravaju da bi to dovelo prostitutke u još veću opasnost, a neki tvrde da bi svakom trebalo dozvoliti da koristi svoje tijelo onako kako mu odgovara.

Aktivisti i prostitutke organizirali su proteklih tjedana okupljanja u znak protesta zbog ovog prijedloga zakona u nekoliko gradova u Francuskoj.

Plan vlade da kažnjava građane koji plaćaju za seks, izazvao je burnu polemiku u francuskoj javnosti, a prijedlog zakona osudile su brojne poznate ličnosti, među kojima su glumica Catherine Deneuve, pjevač Charles Aznavour, sineast Claud Lanzmann i bivši socijalistički ministar kulture Jack Land.

Podsjetimo, u  Francuskoj seksualne usluge pruža više od 30.000 prostitutki, a Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da 80 do 90 posto njih dolazi iz istočnoeuropskih zemalja kao što su Bugarska i Rumunjska, zatim iz afričkih zemalja poput Nigerije i Kameruna, te iz Kine i Južne Amerike.

Francuski nacrt zakona inspiriran je švedskim zakonom, kojim je ulična prostitucija prepolovljena tijekom proteklog desetljeća.

Važno je naglasiti kako se u čitavoj Europi vodi šira debata o prostituciji, koja je legalna u nekoliko zemalja na kontinentu.