Vijesti

30.11.2013. 21:21:56 - Libela

Marš uoči referenduma

'Гласam против'

Oko tisuću građana okupilo se u centru Zagreba na maršu kojim su uoči sutrašnjeg referenduma pozvali građane da glasaju protiv ustavne definicije braka.

Oni su još jednom pozvali građane da glasaju protiv ustavne definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Povorka je prošla centralnim gradskim ulicama, od Cvjetnog trga do sjedišta Vlade i Sabora na Markovom trgu, a cijelu trasu osiguravale su jake snage specijalne policije. 

Među transparentima isticali su se 'Ustav nije igračka', 'Homoseksualnost nije izbor, a mržnja je', 'U ime ljubavi', kao i  'Гласam против'.

Na samom počeku prosvjednog marška svi aktivisti i aktivistkinje kao i javne osobe imali su priliku reći nekoliko rečenica o tome zašto će glasati protiv.

"Ovdje smo protiv fašizacije društva. Zbog toga je nemoguće glasati drugačije nego protiv, ne samo zbog gayeva nego i zbog drugih manjina koje će sljedeće biti na udaru ovakve ili sličnih inicijativa", rekla je Rada Borić  iz Centra za ženske studije, 

Željko Peratović iz inicijative Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku je pak istaknuo kako njegov glas "protiv" nije glas protiv vjernika, nego protiv fašizacije društva. "Na djelu je militantna kampanja koja ima cilj suzbijanja sekularizacije. Prošle je godine to bio napad na Zakon o potpomognutoj oplodnji, onda zdravstveni odgoj. U međuvremenu su se puno bolje organizirali i navlače narod obmanama uz pomoć biskupa koji drže govore pune mržnje", rekao je Peratović.

Sama povorka okončana je na Markovom trgu, gdje su građani pozvani da glasaju protiv. "Na Markovu trgu razvili smo zastavu jer se upravo ovdje trebalo zaštititi naša prava. Pozivamo sve građane da glasuju protiv, jer ovaj referendum nije ništa drugo nego šikaniranje jedne ionako obespravljene društvene skupine. Ako smo, primjerice, 20 godina u istospolnoj vezi, nemamo pravo posjetiti svog partnera u bolnici, u tom slučaju ne možemo na bolovanje, nemamo pravo nasljeđivanja i mirovine. Ovaj referendum ima za cilj trajno onemogućiti navedene činjenice. Samo je pitanje tko je sljedeći", rekla je Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra.

Tagovi: glasaj protiv, hrvatska, ljuska prava, marš, referendum o braku, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

Ema:
Glasam ZA!
30.11.2013. 22:53
zlatan:
EMA, a biste li glasali (glasovali, ako ćemo po Tuđmanu) kada bi netko dao prijedlog da se ponovo uvede smrtna kazna za prvenstveno muški homoseksualizam? Ajd budite pošteni pa to svima ovdje priznajte.
01.12.2013. 16:36
Ivan:
ćirilica vam nije bila potrebna ni korisna. glasao sam kontra preporuka vlasti jer mi se gade i želim da odu poniženi kako i zaslužuju. njihov ego je slaba točka koja neće izdržati puno udaraca. ne bi glasao za ubijanje pedera čak ni kad bi takvo glasanje bilo moguće. nadam se kako si ne jedete živce takvim strahovima. vaša prava će biti regulirana na razini EU, ovo o čemu SJuras govori.
01.12.2013. 23:45
zlatan:
Kakve veze ima ćirilica (IVANE)? Pa to je velikim dijelom povijesti bilo pismo kojim su pisali i Hrvati. Ja znam čitati i pisati ćirilicu bez problema jer sam starija generacija, a to sam učio u školi. Uostalom natucam ponešto i glagoljicu, ali i grčko pismo. Valjda ste toliko kulturni da znate da je i latinica, ali i ćirilica nastala iz grčkog pisma, najstarijeg pisma evropske civilizacije (grčko pismo je strogo nacionalno pismo, kao i gruzijsko i armensko, ako gledamo narode u Europi). A glagoljica je vrst ćirilice, kao što je i gotica vrst latinice. Glagoljicu su jako koristili svi narodi na jugoistoku Europe, osobito Albanci, a mi Hrvati imali smi i popove glagoljaše!
Budite sigurni da bi se našlo puno onih koji bi pobili sve gejeve. Samo je problem u tome što većina muškaraca sa tim sklonostima izgleda kao i drugi muškarci, pa ih je nemoguće prepoznati. Ali zato cijenu plate oni feminizirani. Mnogi od njih su itekako dobili batina, samo zbog izgleda. Samo o tome se ne govori.
Ja osobno sam na svoje uši čuo da bi neki pobili sve vegetarijance. Ja sam također unatoč godinama jako uvježban tip, gibak, a imam i ekvilibrističke i nešto akrobatskih sposobnosti. Rezultat vježbe iz mladih dana ( i dalje vježbam, eto danas sam oko 20 puta napravio stoj na rukama i glavi). Budite sigurni da ima onih koji me mrze zbog toga. Ne kažem da bi me ubili zbog ravnog i tvrdog trbuha, ali u nekim opasnim vremenima siguran sam da je moguć i takav scenarij.
Eto o tome je riječ.
02.12.2013. 00:07
Ivan:
^^Zlatane, meni ubijanje vegetarijanaca zvuči kao pijano baljezganje. možda ima i takvih koji ozbiljno misle. moje iskustvo je da nisam sreo čovjeka koji ozbiljno zagovara ubijanje pedera. s druge strane ja ne znam pravo stanje i gej probleme. znam da su gađali Pride kolonu kamenjem i koktelima. to je, sad vidim, vjerojatno ekipa koja bi glasala za ubijanje i tvoje brige nisu pale s Marsa. neka se pogleda i druga strana referenduma, raspravlja se o demokraciji i pravima a ne o Sulejmanu, ekipa s koktelima će biti kroz te rasprave prepoznata kao opasnost za cijelo društvo što i jesu. prihvaćanje gej ljudi je danas veće nego prije i to će rasti, ići svojim putem.

ćirilica u kontekstu ovog referenduma je promašaj, razumijem povezanost na razini borbe za prava manjina ali je bilo kontraproduktivno. nije moglo donijeti glasove, moglo je samo odnijeti, mobilizirati kontra stranu (navodno nije izašlo ni famoznih 750 tisuća potpisnika, motivacija je bila osrednja).
02.12.2013. 02:01

Iz drugih medija

AEM