Vijesti

25.11.2013. 08:50:30 - Libela

Nasilje nad rodiljama

Porod kakav (ne)želimo

Bez namjere da se umanji ijedna vrsta nasilja kojoj su žene u 21. stoljeću svakodnevno izložene, važno je podsjetiti....

Kada su prije više od 100 godina zahtijevale svoje pravo glasa, žene nisu mogle ni predvidjeti da će im početkom 21. stoljeća njihovo pravo na porod kakav žele biti još uvijek zanijekano.

Žalosno je i alarmantno što je nasilje nad tijelom žene koja rađa i djetetom koje se rađa, još uvijek društveno prihvatljivo i opravdano.

Zastrašivane tijekom trudnoće, stjerane u institucije, oduzete privatnosti, obrijanih intimnih dijelova tijela, izolirane od osoba koje im mogu pružiti podršku, omamljene lijekovima, bez hrane i vode, prisiljene ležati na leđima, rezane i šivane, izložene podsmijehu, emocionalnim ucjenama, patronizirajućem stavu nepoznatih osoba čija imena ne znaju, mnoge žene proživljavaju ono što bi trebao biti vrhunac njihove seksualnosti - rođenje svojega djeteta. Ono kroz što zaista prolaze je nasilje u porodu, silovanje tijekom poroda, seksualno nasilje i traumatičan porod koji ostavlja traga još dugo nakon izlaska iz rodilišta.

Žene su u prošlosti bile izložene stravičnim zlostavljanjima tijekom poroda. Bile su vezane, u lisicama, pokrivene glave, u luđačkim košuljama, pod djelovanjem opijata i sakaćenih genitalija.

Iz te perspektive, današnja skrb trudnica i rodilja prepuštena institucijama možda nam se čini naprednom i humanom. Ali zidovi tih institucija šute, a šute i žene kada izađu iz rodilišta. Tek malo njih priznat će sebi, svom partneru, svojoj prijateljici i majci da su žrtve nasilja - nasilja u porodu, a još manje žena pokušat će vratiti porod u svoje ruke i ruke drugih žena.

Tagovi: institucije, nasilje, nasilje u porodu, porod, trudnoća, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

:
isuse ne bi da ratko mladić porađa po hrvatskim bolnicama. upravo ste uvrijedili svakog doktora koji pošteno obavlja svoj posao. ne znam odakle ste prepisali tu splačinu od članka ne bi škodilo malo profesionalizma, inače je zanimljiva tema.
25.11.2013. 12:36
reasilvija:
Da, dobra primjedba, baš kao da ih ratko mladić porađa; ovo ipak nije splačina od članka, uistinu je tako kako je napisano, nekoj rodilji u većoj, nekoj u manjoj mjeri, a Vama, ako nemate primjedbi i ružnih iskustava tijekom Vaših porođaja u bolnici, mogu reći samo da je to rijetko kao dobitak na lotu; ono što još mogu navesti je to da većina rodilja odlazi na porođaj svjesna što ih čeka i psihički su pripremljene da će biti gadno, jer su već čule iskustva iz ove ili one bolnice.
25.11.2013. 13:10
kike:
Ne samo da je tako u našim rodilištima, nego ima toga još hrpa toga... ima po forumima kolko oćeš horor priča s poroda. Toliko se trubi o natalitetu, a sa ženama se u rodilištima često postupa ko sa kravama na farmi. Bez pretjerivanja.
25.11.2013. 13:43
ivana:
a mene osobno najviše smeta to da se toliko inzistira na prirodnom porodu, sa ili bez lijekova. osobno, inzistirala sam na carskome rezu, bez ikakvih komplikacija u trudnoći ili bolesti zbog kojih se ide na carski rez. nije mi jasno zašto se ne može omogućiti takav porod ženama koje to žele nego moraš hvatati debele veze po bolnicama i tražiti da ti pišu lažne dijagnoze da bi mogla donjeti na svijet dijete na način koji je po meni mnogo dostojanstveniji za ženu.
25.11.2013. 23:06

Iz drugih medija

AEM