U fokusu

Referendum protiv besramno bogatih kapitalista

Švicarska ograničava maksimalnu plaću?

Švicarska ograničava maksimalnu plaću?

Ove nedjelje, 24. studenog 2013. godine, građani i građanke Švicarske izaći će na referendumu na kojem će odlučivati o ograničavanju mjesečnih plaća u švicarskim kompanijama i to tako da najveća godišnja plaća ne može biti 12 puta veća od najniže plaće unutar iste kompanije.

Inicijativa 1:12 pokrenuta je od strane Mladih socijalista Švicarske koji smatraju kako nije pravedno da netko u jednom mjesecu zaradi koliko drugi kroz 12 mjeseci. Stoga, kada postoji već minimalna plaća, zašto ne bi postojala i maksimalna plaća?

Prikupljanje potpisa za referendum počelo je u jesen 2009. godine, a Inicijativa 1:12 registrirana je u travnju 2011. godine. Naime, kako su parlament i savezna vlada predlagali da se inicijativa odbije, rasprava o ovom prijedlogu krenula je tek nakon dvije godine.

Također, radijska postaja Swiss radio provela je istraživanje javnog mnijenja te su došli do zaključka kako čak 44 posto građana planira glasati u korist inicijative, 44 posto je protiv, dok je 12 posto građana bilo neodlučno.

Naravno poduzetnici i liberali su protiv ovog ograničenja i čak prijete kako će preseliti svoja poslovanja u druge zemlje ako se izglasa ova odredba.

Štoviše, brojni poslodavci su otišli i korak dalje te prijete svojim radnicima i radnicama da glasuju protiv Inicijative 1:12.

Kako prenosi World Radio, kompanije poput Novartis, Nestle, Bobst i SBB, koje zapošljavaju na tisuće ljudi, traže od svojih radnika da se pismeno izjasne kako će glasovati na referendumu.

David Roth, jedan od pokretača inicijative ne slaže se s kritičarima kako će ovaj referendum ‘otjerati velike kompanije iz Švicarske’ te je za Business insider izjavio: “”Velike tvrtke nisu ovdje zato što ovdje mogu davati visoke plaće menadžerima, nego zato što u Švicarskoj imaju izuzetno povoljne uvjete za poslovanje. Ovdje su izuzetno obrazovani ljudi, imamo jako dobru razinu infrastrukture, zdravstveni sustav koji funkcionira, socijalnu sigurnost i opću sigurnost. Zbog te sigurnosti vi možete hodati ulicama,a da nije važno koliko ste bogati i to je razlog zbog kojega su kompanije u Švicarskoj.”

Iako protivnici raspolažu mnogo većim financijskim sredstvima od Mladih socijalista, oni su uvjereni kako imaju jako veliku šansu pobijediti na referendumu.

Brojni pojedinci i pojedinke diljem Europe se nadaju kako bi eventualno ograničenje maksimalne plaće moglo pokrenuti revolucionarni val na kontinetu. Kako bi društvo uistinu napredovalo te bilo tolerantnije, razlike u primanjima se moraju smanjiti.

Podsjetimo, jedan posto najbogatije populacije u Švicarskoj kontrolira nevjerojatnih 39 posto ukupnog bogatstva zemlje. Bitno je ne zaboraviti – da bi netko bio besramno bogat, mnogo nas mora biti beznadno siromašno.