U fokusu

Crne brojke ponovo rastu

U Hrvatskoj više od 350.000 nezaposlenih!

U Hrvatskoj više od 350.000 nezaposlenih!

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno je 351.038 nezaposlenih Hrvata. Istovremeno, slobodnih radnih mjesta tek je 4.419.

Stvarna brojka nezaposlenih je i mnogo veća jer ima puno onih koji nisu evidentirani na burzi jer se nisu prijavili Zavodu ili su izgubili prava pa su izbačeni s burze.

Ovako velik broj nezaposlenih zabilježen je i krajem travnja ove godine, kada je na burzi  bilo 355.598 nezaposlenih. 

Ljetni sezonski poslovi privremeno su ublažili ovu brojku, ali za brojne građane potraga za poslom od zime počinje ispočetka.

Prema Eurostatu od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 52,8 posto su mlađi od 25 godina.

Marija Jelinčić iz Sindikata nezaposlenih istaknula je sljedeće: “Taj rad za 1.600 kuna pokazao se vidite, kao promašen, jer već sada nema sredstva za isplatu tim mladim ljudima koji rade”.

No, Predrag Bejatović s Instituta za javne financije smatra kako su veći problem nezaposlene starije osobe, te kaže: “Ljudi naravno zaboravljaju znanja i gube vjeru u sebe. Dakle, pozornost treba usmjeriti na one osobe koje imaju nižu zapošljivost i na one osobe koje su dugotrajno nezaposlene”.

Ako nezaposlenost nastavi rasti ovim tempom, Hrvatska bi uskoro mogla oboriti crni rekord iz siječnja 2002. godine, kada smo imali 411.415 nezaposlenih osoba.