U fokusu

Roditeljski dopust produljuje život

Sve više muškaraca ide na roditeljski dopust

Sve više muškaraca ide na roditeljski dopust

Jeste li znali da je Švedska prva zemlja koja je uvela plaćeni roditeljski dopust za muškarce? I da se u SAD-u broj očeva koji uzimaju roditeljski dopust u posljednjih desetak godina udvostručio?

Iako je o preciznim brojkama teško govoriti, procjenjuje se da je u Hrvatskoj prije četiri godine pravo na roditeljski dopust koristilo svega stotinjak očeva, dok je prošle godine njihov broj narastao na više od devetsto. To znači da u Hrvatskoj, prema posljednjem podatku, od ukupnog broja parova pravo na roditeljski dopust koristi dva posto muškaraca.

Zaboravite na tradicionalnu sliku žene

Rezultati istraživanja koje je ovoga ljeta proveo GfK pokazali su da se slika idealne žene u posljednjih 18 godina bitno promijenila : 1995. godine 24 posto građana idealnom je ženom smatralo onu koja isključivo brine o obitelji i djeci, dok danas takav stav ima svega njih 14 posto, a idealna žena pored svoje ‘tradicionalne’ uloge sve važnije mjesto zauzima i u poslovnoj zajednici kroz izgradnju karijere i financijski doprinos obitelji.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pak pokazuju da žene ‘vladaju’ u područjima znanosti, medicine, školstva i sudstva što su kategorije zanimanja u kojima su zabilježena prosječna ili iznadprosječna primanja.

Roditeljski dopust produljuje život

U ekonomskoj situaciji kada je svaka kuna važna, a gotovo petina parova s jednim i dvoje djece otplaćuje stambeni kredit*, nije neobično zaključiti da se na roditeljski dopust muškarci odlučuju u slučaju kada partnerica zarađuje više.  Drugim riječima, danas više nije bitno ide li na roditeljski dopust muškarac ili žena, već je bitno da ‘kod kuće’ ostane roditelj koji ima manja primanja kako bi i kućni budžet ostao što veći.

Ipak, nije sve u financijama. Jedno švedsko istraživanje provedeno na 72.000 očeva dokazalo je da muškarci, koji uzimaju roditeljski dopust, žive duže te da dva mjeseca dopusta, kad se dijete rodi, snižavaju muškarčev rizik od prerane smrti za čak 25 posto!

Prema jednoj teoriji, muškarci koji su bliskiji s djecom bolje brinu i o vlastitom zdravlju – zdravije jedu, manje piju, češće posjećuju liječnika i općenito u životu manje riskiraju. Druga teorija kaže da obiteljske aktivnosti smanjuju stres.

A kakvo je vaše mišljenje?

Portal MojPosao provodi anonimno istraživanje Muškarci na roditeljskom dopustu – sudjelujte i otkrijte nam svoja iskustva i mišljenje o ovoj zanimljivoj temi.

Ako ste muškarac, priključite se istraživanju i okrijte zbog čega biste se vi odlučili na roditeljski dopust – radi financija, brige o vlastitom zdravlju ili odmora od posla? Jer naravno, želja da sa svojim djetetom provodite što više kvalitetnog vremena se podrazumijeva. 

Kao žena, mislite li da je u današnje vrijeme neobično vidjeti muškarca koji uzima roditeljski dopust? Jeste li razgovarali sa svojim partnerom o mogućnosti da on preuzme brigu o djetetu? Podijelite s nama svoja razmišljanja sudjelujući u istraživanju.

 *podatak za 2008. godinu