U fokusu

Kuća ljudskih prava i demokracije upozorava

Drastično pogoršanje stanja ljudskih prava u Srbiji

Drastično pogoršanje stanja ljudskih prava u Srbiji

Kuća ljudskih prava i demokracije (u daljem tekstu Kuća) zahtijeva potpunu promjenu politike Vlade Srbije prema zaštiti ljudskih prava. Situacija u području zaštite ljudskih prava drastično se pogoršava iz dana u dan, a glavno pogonsko gorivo za ovakav trend je javna ili prešutna podrška stranaka na vlasti ekstremistima i kršiteljima ljudskih prava.

Kuća podsjeća javnost da je prije manje od dva mjeseca Srbija imala nekoliko veoma ozbiljnih incidenata; od zabrane Povorke ponosa i homofobičnih ispada premijera Dačića, napada na LGBT aktivista Bobana Stojanovića, javne manifestacije fašizma u centru Beograda kada je više od stotinu navijača nogometnog kluba Rad uzvikivalo nacističke parole, otvaranja “teretane” s ekstremističkim parolama na Voždovcu, do otvoreno rasističkog protesta građana/ki Zemun polja protiv Roma. Podsjećaju kako niti jedan od ovih incidenata nije procesuiran, a reakcije čelnika izvršne vlasti gotovo su u potpunosti izostale. Vlada Srbije upadljivo šuti o incidentima, promociji fašizma i pogoršanju položaja ugroženih grupa, ali i svih građana/ki Srbije.

Za razliku od Vlade, političari/ke na pozicijama vladajućih stranaka na lokalnom nivou ne ustručavaju se pritom i otvoreno promovirati govor mržnje i opravdavati nasilnike/ice, pa tako primjerice zamjenik gradonačelnika Niša i član Srpske napredne stranke Ljubivoje Slavković za gej osobe kaže da je u pitanju “ozbiljan psiho-fiziološki poremećaj ljudskog bića”. 

Kuća pozdravlja javne reakcije predstavnika/ica nezavisnih institucija, posebno Zaštitnika građana/ki i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, ali upozorava da borba za ljudska prava nije i ne može da bude samo njihov posao. Predstavnici izvršne vlasti snose najveću odgovornost za opasno nazadovanje Srbije u području zaštite ljudskih prava. Također, svi navedeni incidenti i izjave sadrže u sebi elemente kaznenim djela što šutnju tužilaštva koje bi trebalo reagirati čini još neshvatljivijom. 

Kuća ljudskih prava želi intenzivirati napore kako bi se unaprijedila zaštita ljudskih prava kroz aktualne pregovore o pridruživanju Europskoj uniji. Kuća će pritom posebice pratiti primjenu političkih kriterija Europske unije, među kojima se izdvajaju zaštita ljudskih prava i vladavina prava te dati svoj aktivni doprinos unapređenju stanja u ovim oblastima kroz argumentiranu kritiku i konkretne prijedloge.