U fokusu

odbacite zakon o povremenim poslovima

‘Vaučer-rad je zamka iz koje se buduće generacije radnica i radnika neće moći izvući’

‘Vaučer-rad je zamka iz koje se buduće generacije radnica i radnika neće moći izvući’

U petak, 8. studenog, završila je javna rasprava o još jednom zakonu koji ozbiljno narušava radnička prava, snižava cijenu rada te otvara prostor brojnim manipulacijama. Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona o privremenim poslovima kojim se dodatno slabi sustav radnih odnosa. Kako je Zakon upućen u saborsku proceduru unatoč jasnom protivljenju sindikata, a javna se rasprava, kao što je već i uobičajeno, svela na poluotvorene okrugle stolove i malobrojne komentare na stranicama Ministarstva, Ženska fronta za radna i socijalna prava javno zahtijeva da se ovaj Zakon u potpunosti odbaci.

Pod krinkom borbe protiv nezaposlenosti, siromaštva, socijalne isključenosti i sive ekonomije na mala se vrata uvodi potpuna fleksibilizacija radnog zakonodavstva – iako bi formalno povremeni poslovi trebali biti samo most prema trajnom zaposlenju, iskustva i podaci zemalja koje su zakon već implementirale (primjerice Njemačka i Austrija) govore da radnici i radnice ostaju zarobljeni/e u ovom tipu zaposlenja s izrazito niskim nadnicama, dok se nerijetko klasična radna mjesta ukidaju kako bi se na njima mogla uposliti jeftinija, povremena radna snaga, a rad na crno raste jer su radnici često formalno uposleni kao povremeni dok u stvarnosti rade puno radno vrijeme.

Takozvani vaučer-radnici i radnice moći će biti nezaposleni, umirovljenici, studenti, ali i zaposleni/e radnici/e te samozaposlene osobe, a njihova će prava određivati vrijednosni kuponi za jednostavne poslove, dok nitko neće moći nadzirati koje poslove zapravo obavljaju. Ovakav tip rada je zamka iz koje se nove generacije radnica i radnika neće moći izvući ukoliko zakon stupi na snagu.

Također, treba naglasiti kako zakon posebno pogađa žensko radništvo s obzirom da se pod povremene poslove ‘manje gospodarske vrijednosti’ najčešće  ubrajaju kućanski poslovi i poslovi čišćenja koje mahom obavljaju žene, što se lako iščitava iz popisa ‘malih poslova’.

Zakon o povremenim poslovima imao bi snažne negativne socijalne posljedice na već osiromašeno i obespravljeno radništvo, stoga snažno zahtijevamo da se on u potpunosti povuče.

“Ženska fronta ovaj Nacrt prijedloga Zakona o povremenim poslovima smatra nepotrebnim i opasnim jer otvara prostor manipulacijama i kršenju radničkih prava. Ovaj zakon na mala vrata uvodi prekarijat i nesigurne oblike u ime konkurentnosti, fleksibilizacije rada i borbe protiv sive ekonomije. Smatramo da do iskorjenjivanja sive ekonomije izglasavanjem ovog zakona neće doći, ali ovaj zakon predstavlja izravan udar na sustav radnih odnosa. Dakle, ovaj zakon će poslužiti kao idealan poligon za iskorištavanje jer sustav radnih odnosa dodatno slabi te je na taj način moguće izigravanje i izbjegavanje odredbi Zakona o radu u pogledu zaštite radnih prava. Budući da povremeni poslovi ne bi bili radni odnosi, nego obvezni odnosi, poslodavci će onda češće zapošljavati radnike i radnice na povremenim poslovima nego na ugovore o radu jer im ne trebaju pružiti zaštitu iz radnog odnosa. Baš zbog toga neće se smanjiti nezaposlenost, nego će se povećati jer će ljudi češe biti zaposleni na povremenim poslovima, nego u radnom odnosu. Također propagira nesigurnost te snižava cijenu rada”, pojasnila je pravnica CESI i članica Ženske fronte Ena Knežević u današnjem gostovanju u emisiji Širenje područja borbe na Radio Studentu.