U fokusu

Konferencija

Žene Mediterana okupile su se u Sarajevu

Žene Mediterana okupile su se u Sarajevu

Ovog je vikenda u Sarajevu održana međunarodna konferencija “Osnaživanje žena i civilnih društava Mediterana” u zajedničkoj organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Centra za transatlantske studije Univerziteta Johns Hopkins iz Washingtona i Američko-bosanske fondacije. Konferenciju je pratila i Libelina urednica Karmela Gajdek koja je na jednom od panela prezentirala i korištenje novih tegnologija i medija za aktivistički angažman.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovali su gosti i gošće iz 15-tak zemalja a osnovni cilj bio je osnaživanje žena i mladih ljudi kao jedan od najsigurnijih načina za promoviranje održive stabilnosti u tranzicijskim zemljama, te promoviranje i jačanje transatlantske suradnje s državama Mediterana, te jačanje civilnog društva kroz politički i akademski dijalog.

Ministar za ljudska prava I izbjeglice Bosne I Hercegovine, Damir Ljubić prisutnima se obratio sljedećim riječima: “Ciјеlа idеја pаrlаmеntаrnе dеmоkrаciје pоčivа nа zаstupljеnоsti svih njеnih grаđаnа i građanki. Društvо bеz punоg učеšćа žеnа i muškaraca u svim sferama života је nеdеmоkrаtskо društvо. Izgrаdnjа suvrеmеnоg društvа ovisi i о žеnskim rаdnim spоsоbnоstima, njihоvim iskustvimа i stаvоvimа. Nеdоstаtаk rаvnоtеžе izmеđu društvеnоg utjecаја žеnа i muškаrаcа znаči rеdukciјu u mnоgim mоgućnоstimа svakog društvа. Kao što se navodi u izvještaju Svjetske banke iz 1999. godine, demokracija i ravnomjerna zastupljenost spolova garantira bolji ekonomski razvoj”.

“Ravnopravnost spolova je integralni dio sistema ljudskih prava i jedan od preduvjeta za demokraciju i socijalnu pravdu. Za sve zemlje koje se nalaze u tranzicijskom periodu, pa i za Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se nalazi u tranzicijskom periodu i koja tek treba osnažiti svoj makroekonomski i financijski sistem bitno je istaknuti da kršenje ženskih ljudskih prava ima veoma ozbiljne ekonomske posljedice, kao i urušavanje sistema socijalne zaštite”, kazala je ovom prigodom direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Samra Filipović-Hadžiabdić.

{slika}

Hrvatsku je trebala predstavljati Dubravka Šimonović, Stalna Predstavnica RH pri OESS-u i UN-u u Beču koja se dugi niz bavi ljudskim pravima i pravima žena, no budući je bila spriječena doći, poslala je sljedeću poruku: “Izražavam iskreno žaljenje što ovaj put nisam u mogućnosti sudjelovati u radu konferencije. Nadam se da ću u budućnosti imati priliku uključiti se u rad nove  mreže koju planirate osnivati kao platformu za promicanje prava i osnaživanje žena i ženskih udruga u zemljama Jugoistočne Europe i Sjeverne Afrike. Ovo je prilika i za čestitku BiH na ratifikaciji Istanbulske konvencije od strane Parlamenta BiH i poziv svima ostalima državama prisutnim na ovoj Konferenciji da je čim prije ratificiraju, ako to još nisu  i primjenjuju standarde ove Konvencije”.

Tijekom Konferencije potpisana je i Deklaracije o suradnji institucionalnih mehanizama za rodna pitanja zemalja Mediteranske inicijative. Razgovore sa sudionicama konferencije čitajte uskoro na Libeli!