U fokusu

Presuda europskog suda

Svi u Vijeću Europe moraju izjednačiti prava gay parova

Svi u Vijeću Europe moraju izjednačiti prava gay parova

Grčki slučaj diskriminacije istospolnih parova, koji je stigao pred Europski sud za ljudska prava, odnio je veliku pobjedu za LGBT zajednicu diljem Europe. Sud je poslao jasnu poruku: Sve zemlje članice Vijeća Europe moraju zabraniti svaki oblik diskriminacije homoseksualnih osoba, piše Crol.hr

U slučajevima Vallianatos i Mylonas protiv Grčke te C.S. i drugi protiv Grčke u četvrtak je stigla presuda Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava da je Grčka prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima time što je isključila istospolne parove iz civilnih zajednica, koje su u ovoj mediteranskoj zemlji ograničene isključivo na heteroseksualne parove, izvještava Crol.

Organizacije FIDH, ILGA-Europe, Međunarodna komisija pravnika/ica (ICJ), AIRE-Centre i Helenska liga za ljudska prava pozdravile su ovu odluku. 

‘Sve zemlje članice Vijeća Europe moraju zabraniti svaki oblik diskriminacije homoseksualnih osoba. Homoseksualni i heteroseksualni parovi koji se nalaze u stabilnoj vezi trebali bi imati koristi od zakonskog prepoznavanja svoje veze’, izjavio je predsjednik FIDH-a, Karim Lahidji, a prenosi ILGA-Europe.

‘Dvadeset dvije članice Vijeća Europe stvorile su pravni okvir za prepoznavanje istospolnih parova. Grčka mora izmijeniti svoj zakon kako bi se uskladila s Europskom konvencijom za ljudska prava’, dodao je Lahidji.

Izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis, kazala je kako je Europski sud za ljudska prava potvrdio već usvojeno načelo da diskriminacija na temelju seksualne orijentacije krši Europsku konvenciju. ‘Sud je sada napravio još jedan iskorak time što je poručio da ako neka zemlja pruža zakonsko prepoznavanje izvanbračnih heteroseksualnih zajednica, tada mora isto to omogućiti i istospolnim parovima’, dodala je.

Stariji pravni savjetnik Međunarodne komisije pravnika, Livio Zilli, složio se s sa Sudom koji je ponovio da je ‘Konvencija živi instrument koji se tumači u suvremenim uvjetima’ te da je ‘država bila dužna prema Konvenciji voditi računa o društvenim zbivanjima, kao i o činjenici da ne postoji samo jedan put ili izbor kad su posrijedi ljudska prava na obitelj ili privatni život’.

Sud je donio odluku prema kojoj Grčka nije uspjela dostaviti dovoljno uvjerljive dokaze o isključivanju istospolnih parova iz zakona. Argument grčke vlade, da je glavni cilj zakona o izvanbračnim zajednicama zaštititi djecu nevjenčanih roditelja, nije se pokazao dovoljno uvjerljivim jer je stvarni cilj zakona, prema Sudu, prepoznavanje novog oblika obitelji – one izvanbračne. Stoga, isključivanje istospolnih parova izravno krši Konvenciju.

Grčka je u studenom 2008. usvojila zakon kojim je stvorila novu instituciju ‘civilnih zajednica’, alternativu braku. No, već se u prvom članku zakona navodi da zajednicu čine ‘dvije punoljetne fizičke osobe suprotnog spola’, iako je donošenju zakona prethodila javna rasprava u kojoj se predlagalo da se u zakon uvrste i osobe istog spola. Tada je u parlamentu grčki ministar pravosuđa govorio da se ‘istospolni parovi nikako ne smiju uvrstiti u zakon’. 

Slična se situacija odvija i u Hrvatskoj gdje je nedavno u javnu raspravu ušao predloženi nacrt Zakona o životnom partnerstvu kojim bi se pravni položaj istospolnih parova i obitelji uvelike poboljšao, dok se građani kroz nekoliko tjedana izjašnjavaju o izmjeni ustava na homofobnom referendumu o isključivoj definiciji braka.