U fokusu

dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj

‘Referendumsko pitanje je protuustavno’

‘Referendumsko pitanje je protuustavno’

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je prijedlog referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka – Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, protuustavan jer dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj.

Vidović i Ljubičić u zajedničkom priopćenju ističu da je prijedlog referendumskog pitanja protivan članku 14. Ustava, kojim se zabranjuje diskriminacija, te članku 3. Ustava, kojim je propisano da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava, prenosi rtl.hr.

“Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj”, ocjenjuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljice naglašavaju potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjećaju da se svaka ustavna odredba mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka, koje su temelj za tumačenje samog Ustava.

“Upravo radi otklanjanja mogućnosti da se u budućnosti voljom većine građana i građanki putem neposrednog izjašnjavanja dovedu u pitanje prava pripadnika i pripadnica bilo koje manjine, od izuzetne je važnosti da se prilikom predstojećih ustavnih izmjena predvidi i kako se odredbe Ustava, prvenstveno one koje se odnose na ljudska i manjinska prava, ne mogu mijenjati referendumom”, poručuju Vidović i Ljubičić.

Osim toga, očito treba propisati i postupovna pravila za promjenu Ustava kad o toj promjeni neposredno odlučuje narod.

“Trenutno taj postupak nije uređen ni Ustavom niti zakonom, što je ozbiljan propust kojeg treba ga što skorije ispraviti”, upozoravaju pravobraniteljice.