U fokusu

Studenti i studentice poručuju:

Studentsko zdravlje na čekanju

Studentsko zdravlje na čekanju

S.K.

Inicijativa Zdravstveno svima: Činjenica da su saborski zastupnici i zastupnice sami/e sebi produžili/e vikend u ovome trenutku naprosto je skandalozna.

Inicijativa Zdravstveno svima upozorila je da trenutačno u Republici Hrvatskoj redovni studenti/ice iznad 26 starosti i studenti/ice koji/e studiraju više od osam godina nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Zaključno s 30. rujnom studenti/ice u navedenom statusu predali su dokumentaciju u HZZO prilikom čega su dobili informaciju da će njihovi slučajevi biti riješeni vjerojatno unutar dva tjedna.

Na upite studenata/ica što učiniti ako im je potreban liječnički pregled ili ozbiljniji medicinski zahvat, u HZZO-u su uglavnom dobili odgovor da se strpe dok se ne izglasa novi prijedlog zakona. 

“No zakon se očito neće izglasati po hitnom postupku, kako je bilo najavljeno, budući da su saborski zastupnici spojili vikend od četvrtka do utorka zbog neradnog petka. Činjenica da su saborski zastupnici/ice sami sebi produžili vikend u ovome trenutku naprosto je skandalozna”, priopćeno je iz inicijative te naglašeno da je do ovakve alarmantne situacije došlo upravo zato što su se arbitrarno ukinula osnovna prava redovnim studentima/icama.

“Apeliramo da se svim studentima/icama, bez iznimke, vrate njihova prava na javno financirano zdravstveno osiguranje. Čvrsto vjerujemo kako bi svi građani/ke Hrvatske morali imati pravo na nekomercijalizirano zdravstveno osiguranje kao temeljno ljudsko pravo na zdrav i dostojanstven život”, priopćeno je iz Inicijative Zdravstveno svima.

Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan popustila studentskim zahtjevima i promijenila odredbu prema kojoj pravo na obvezno zdravstveno osiguranje imaju samo studenti/ce do 26. godine života.