U fokusu

po uzoru na kampanju UN Women-a

Kampanja se nastavlja – gugaj ‘Gej’ i pronađi…

Kampanja se nastavlja – gugaj ‘Gej’ i pronađi…

Po uzoru na kampanju UN Women-a koja upozorava na sveprisutne razmjere rodne neravnopravnosti diljem svijeta, Ujedinjeni narodi pokrenuli su još jednu – ovaj put kako bi ukazali na široko rasprostranjenu homofobiju, prenosi Crol.hr. 

Kampanja Free & Equal  sastoji se od plakata na kojem je u Google tražilicu upisan pojam “gay” a automatski prijedlozi koje prilikom pretraživanja dobijemo su ubiti, ne smiju posvajati, umrijeti i usmrtiti.

“Ostali smo šokirani rezultatima koje je pokazala kampanja UN Women. Ispostavilo se da su seksizam i mizoginija i dalje sveprisutni, iako se posljednjih desetljeća ulažu iznimni napori. Po uzoru na ovu kampanju, portal Queerty odlučio je isprobati sličnu stvar, samo za pojam ‘gay’. Pokazalo se da su rezultati još gori”, ispričao je za PinkNews Charles Radcliffe, savjetnik za ljudska prava pri UN-u.

Kako kaže Radcliffe, ovi rezultati samo ukazuju na to da borba protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava još uvijek daleko od svog cilja te objašnjava zašto je suzbijanje homofobije jedno od glavnih zadaća UN-a.

Iz Googlea su poručili da je “automatsko nadopunjavanje sastavni dio tražilice Google, a služi kako bi korisnici/ice brže i jednostavnije došli do tražene informacije”. Pojmovi koje tražilica automatski predlaže rezultat su aktivnosti svih korisnika/ica i internetskih stranica povezanih s Googleom.

“Automatsko nadopunjavanje algoritamski se utvrđuje na temelju niza faktora (uključujući i popularnost traženih pojmova) bez ljudske intervencije”, objasnio je glasnogovornik Googlea, čija je jedna od politika i ona o uključivanju i poštivanju različitosti