U fokusu

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma

Žene najbolje žive u Srbiji, a najlošije u Albaniji?

Žene najbolje žive u Srbiji, a najlošije u Albaniji?

Prema najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji tematizira uvjete u kojima žive žene u zemljama diljem svijeta, na Balkanu najbolje životne uvjete imaju žene u Srbiji, dok žene u Albaniji žive u najtežim uvjetima, i to ne samo u regiji, već i u Europi, prenose E-novine.

Rezultati najnovijeg izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji tematizira pitanje rodne jednakosti u zemljama svijeta, prikupljeni su na osnovu indikatora kao što su ekonomska jednakost, stupanj obrazovanja, zdravlje i politička participacija.

Prema izvještaju, žene u Srbiji nalaze se na 42. mjestu od 136 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno ovim istraživanjem. Nakon Srbije slijedi Hrvatska, koja je zauzela 49. mjesto svjetske liste. Makedonija je na 57. mjestu, dok je Albanija posljednja iz regije i nalazi se na 108. mjestu. Istraživanje WEF-a od zemalja regije nije obuhvatilo Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Od zemalja iz šire regije Balkana, zemlja koja nudi najbolje uvjete za život ženama je Slovenija, koja se nalazi na 38. mjestu svjetske liste. Slijede Bugarska, koja je na 43. mjestu, Rumunjska, na 70., Slovačka, koja je na 74. mjestu, te Grčka na 81., i Mađarska na 87. mjestu.

Prema izvještaju WEF-a, najbolja zemlja u svijetu za život žena je Island, nakon kojeg slijede Finska, Norveška, Švedska, Filipini, Irska, Novi Zeland, Danska, Švicarska i Nikaragva.

Najgori uvjeti za život žena, gdje su one svakodnevno predmet diskriminacije, ugnjetavanja pa čak i nasilja, je Mauritanija. Slijede ju Sirija, Chad i Pakistan.

Od ostalih zemalja svijeta, Sjedinjene Američke Države (SAD) se nalaze na 23. mjestu, Kina na 69., Indija na 101., i Japan, koji je na 105. mjestu kada su u pitanju uvjeti za život žena u toj zemlji.