U fokusu

DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 11.ZFF-A

Zlatna kolica otišla su na pravu adresu

Zlatna kolica otišla su na pravu adresu

ZFF

U festivalskom press centru kino Europe održana je konferencija za novinare na kojoj su objavljeni ovogodišnji pobjednici. Nagrada Zlatna kolica dodijeljena je u četiri kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, dokumentarni film, kratkometražni igrani film, te film iz programa Kockice. U kategoriji za najbolji dugometražni film Zlatna kolica otišla su na pravu adresu. Nagrađena je emotivna priča redatelja Ritesha Batre Pogrešna dostava, priča o slučajnosti koja spaja dvoje potpunih stranaca i isprepliće njihove živote kroz pogrešnu dostavu hrane.

Glavnu žensku ulogu igra Nimrat Kaur, domaćicu koja brižno priprema ručak svom suprugu koju preuzima Dabbawallahs dostava. Ta fascinantna dostava hrane raznosi tisuće obroka dnevno, a jedna od tih dostava završi na pogrešnoj adresi što poveže glavne likove Saajana i Ilu. Između njih se razviju emocije komunicirajući putem poruka na komadu papira i hrane. Ovaj nezavisni indijski film govori o stvarnom životu i problemima koje žene imaju u braku, te onih s kojim se suočava muškarac koji dođe u određenu životnu dob. Osim što je u pozadini vrlo zanimljiva priča, film je iznad svega predivno vizualno putovanje koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

{slika}

Nimrat je gostovala na 11.Zagreb Film festivalu i prilikom svog boravka predstavila film. Mlada glumica iza sebe ima uspješnu karijeru modela, a onu glumačka započela je u kazalištu. Jedna od zanimljivih informacija i slučajnosti koja ju je i prije dolaska povezivala s Hrvatskoj jest ta da je u Indiji glumila u kazališnoj predstavi All about woman hrvatskog pisca Mire Gavrana.

Nagrade u ostalim kategorijama dobili su redom: hrvatski film Vis-à-Vi’s redatelja Nevija Marasovića u dugometražnoj konkurenciji. Za najbolji krati igrani film Zlatna kolica dodijeljena su rumunjskom filmu  U akvariju redatelja Tudora Cristiana Jurgiua. Nagrada za kratkometražni film pripala je dansko-islandskom filmu Dolina Kitova redatelja Guðmundura Arnara Guðmundssona, dok je režija Andya Wolffa bila presudna za dobivanje nagrade za najbolji dokumentarni film Kapetan i njegov gusar. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je srpskom filmu Drugi susret redatelja Željka Mirkovića. U programu Kockice, za najbolji hrvatski film nagrađen je Ko da to nisi ti Ivana Sikavice. Posebno priznanje u istoj kategoriji dobio je film Srami se Darije Blažević.

Zagreb film festival zaključen je svečanom dodjelom nagrada u kinu Europa, te projekcijom filma izvan konkurencije – Krugovi, redatelja Srđana Golubovića .