U fokusu

inicijativa 'u ime obitelji' zatalasala medijske vode

‘Kaznena prijava protiv Crol.hr-a nema smisla’

‘Kaznena prijava protiv Crol.hr-a nema smisla’

Potaknuti/e informacijom da je građanska inicijativa U ime obitelji podigla kaznenu prijavu protiv web-portala Crol.hr ‘zbog poticanja na nasilje i mržnju protiv podupiratelja’ ove inicijative, želimo ovim putem iskazati svoju punu podršku timu portala Crol.hr te nadasve (opetovano) zgražanje potezima koje povlači inicijativa U ime obitelji.

Naime, ne niječući ikome slobodu izražavanja svojeg mišljenja niti opravdavajući ikakav govor mržnje, moramo s druge strane primijetiti da se rečenim govorom mržnje služi poveći broj simpatizera/ki ove građanske inicijative. Kao što se dalo vidjeti i tijekom njihove akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, metode i sredstva kojima se služi inicijativa U ime obitelji često su bili nezakoniti i obmanjujući. Zato nije teško uočiti povezanost i prepoznati ovaj postupak kao nastavak njihove već postojeće kampanje za uskraćivanje prava osobama drukčije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, kao i s time povezanim otežavanjem rada LGBT udrugama.

Nadalje, komentari posjetitelja Crol.hr-a, portala ‘iznimno slabe čitanosti’, na koje se referiraju iz građanske inicijative, uklonjeni su PRIJE podizanja kaznene prijave. Stoga ne vidimo smisla u podizanju kaznene prijave osim u želji da se onemogući sloboda izražavanja jednom mediju čiju su važnost prepoznali i u Ministarstvu kulture.

Također, ne možemo ne zapitati se je li koincidencija da su se u ovoj građanskoj inicijativi odlučili iznova ‘zatalasati’ medijske vode te povući ovakve poteze nedugo nakon što su opetovano javno negodovali zbog neuvrštavanja u saborsku proceduru njihovih zahtjeva za raspisivanjem referenduma o izmjenama Ustava odnosno ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene.

Priopćenje potpisuju aktivisti i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava:

Centar za građanske inicijative, Poreč
Udruga LORI, Rijeka
Zagreb Pride, Zagreb
ZbeLeTron, Zagreb
Le Zbor, Zagreb
Ženska soba – Centar za seksualna prava, Zagreb
Trans Aid Hrvatska, Zagreb
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Zagreb
LIBELA, portal o rodu, spolu i demokraciji, Zagreb
Rišpet – LGBT udruga, Split
K-Zona, Prostor rodne i medijske kulture, Zagreb
Portal VoxFeminae.net
Centar za LGBT ravnopravnost, Zagreb – Rijeka
LGBT inicijativa Filozofskog fakulteta “AUT”, Zagreb
Domino (Queer Zagreb), Zagreb
Udruga HOMO, za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, Pula
Centar za ženske studije, Zagreb
Inicijativa mladih za ljudska prava, Zagreb
Građanska akcija Zagreb
Iskorak, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Zagreb
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Udruga ZORA, za nenasilje i ljudska prava, Čakovec
RODA – Roditelji u akciji