U fokusu

OTVOREN 11. ZFF

Priča o odnosu dva rođaka uvela nas je u novo izdanje Zagreb Film Festivala.

Priča o odnosu dva rođaka uvela nas je u novo izdanje Zagreb Film Festivala.

D.M.

Svečano otvorenje 11. Zagreb Film Festivala održano je u kinu Europa projekcijom talijansko-slovenskog filma ‘Zoran, moj nećak idiot’. Radi se o debitantskom dugometražnom filmu Mattea Oleotta, koji se kratkim govorom obratio publici počašćen što upravo njegov film otvara Festival. S četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri, koje uključuju i nagradu publike Međunarodnog tjedna kritike, ova neobična priča o odnosu dva rođaka uvela nas je u novo izdanje Zagreb Film Festivala.

{slika} Ceremonija festivala započeta je govorom direktora Borisa T. Matića i izvršnog direktora Hrvoja Laurenta. Nakon njih, na red je došao gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji je službeno otvorio festival. Dodijeljena je i ovogodišnja nagrada Albert Kapović, koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, nastala u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Nagrada je uručena producentici Ankici Jurić Tilić za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji na području produkcije.

Od 20. do 27. listopada svi posjetitelji/ce imat će prilike pogledati preko stotinu naslova kroz nekoliko natjecateljskih, posebnih i popratnih programa, a grad Zagreb bit će bogatiji za stotinjak redatelja/ica, glumaca/ica, producenata/ica i filmskih profesionalaca/ki iz raznih krajeva svijeta.

Glavni program je nepromijenjen, donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove, kao i dokumentarne filmove, dok će u programu Kockica biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Filmski program moći će se pratiti na šest zagrebačkih lokacija: kino Europa i Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar i Zagrebačko kazalište lutaka.

Popratni program, kao i prijašnjih godina, nudi ponešto za svaku generaciju. Moj prvi film je ove godine fokusiran na Poljsku, te donosi pet prvijenaca poljskih filmskih autora poput Romana Polanskog, Krzysztofa Kieślowskog i Andrzeja Wajde.

Biblijada je pravo mjesto za najmlađe, a Velikih 5 donosi zanimljive naslove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. Noviteti se odnose na programe: Inspirirani stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Queer Re-kreacija i Dan LUX film.

Bogat edukativan program Industrija nezaobilazna je stanica za sve koji žele naučiti nešto više o filmu. Uz radionice Moj prvi scenarij, Palunko, kao i radionice za najmlađe u sklopu programa Biblijada, održat će se Multiplatformska poslovna škola za marketing u organizaciji Media Buisness Schoola iz Španjolske, HAVC-a i Mediadeska Hrvatske. Cilj ove edukacije jest da se sudionicima/ama omogući razvijanje zanimljivih i inovativnih distribucijskih strategija za projekte. Iako je program namijenjen iskusnim filmskim profesionalcima/kama, 23. i 24. listopada Zagrebački plesni centar će biti otvoren i onima koji/e rade svoje prve korake na ovom području. Predavanja će održati Michael Gubbins, Marco Odasso, Ian Ginn i Lisbeth Stolberg.

Ovogodišnje festivalsko izdanje progovarat će o raznim temama i voditi nas u različite svjetove. Govorit će nam o osjećaju otuđenosti i zabranjenim ljubavima, nasilju među mladima, neobičnim odnosima i slučajnim susretima. Ako još niste zavirili u program ZFF-a, ovaj tjedan je pravo vrijeme da to učinite. Započnite svoje filmsko putovanje.