U fokusu

međunarodni simbol borbe za obrazovanje djevojaka

Malala će dobiti počasno kanadsko državljanstvo

Malala će dobiti počasno kanadsko državljanstvo

Kanadska vlada najavila je da će u srijedu dati mladoj Pakistanki Malali Jusufzai počasno državljanstvo, prenose svjetski mediji.

Dajući Malali počasno državljanstvo, Kanada želi pozdraviti hrabrost 16-ogodišnje Pakistanke koja je postala međunarodni simbol borbe za obrazovanje djevojaka, suprotstavljajući se talibanskoj represiji.

Malala Jusufzai postat će time dio elitne skupine od samo nekoliko stranaca koji su dobili tu čast u Kanadi, a među kojima se nalaze Nelson Mandela i Dalaj-lama.

Mlada Pakistanska slovila je za jednu od kandidatkinja za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koju na kraju nije dobila, ali je ovjenčana nagradom Saharov Europskog parlamenta.

Malala Yousafzai je zadivila svijet svojom borbom za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistana gdje su talibani zabranili djevojčicama pohađanje škole. Ona je svoju borbu započela u dobi od 11 godina kada je počela pisati blog pod pseudonimom.

Početkom listopada Malala je dobila i nagradu Ane Politkovskaye, koju dodjeljuje međunarodna organizacija za pomoć ženama koje se bore za ljudska prava u zonama konflikta RaW in WAR (Reach All Women in War).

Malala je ustrijeljena u glavu i vrat u listopadu prošle godine dok je sjedila s kolegama u školskom autobusu u kojem se s ostalim učenicima vozila kući nakon jutarnje nastave u Mingori, djelu Pakistana, gdje je vojska izvela velike operacije 2009. kako bi slomila pobunu talibana.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu. Talibani su još prije najavili da je djevojčica na njihovoj ‘listi za odstrel’ zato jer ‘zagovara svjetovnu vlast’.

Malala danas živi u Birminghamu u Engleskoj. I dalje je izložena prijetnjama talibana.