U fokusu

Koordinacijski tim odlučio:

Osniva se Muzej žena Crne Gore

Osniva se Muzej žena Crne Gore

Održavanjem 1. sastanka Koordinacijskog tima za osnivanje Muzeja žena Crne Gore, koji je konstituiran u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava otpočeo je proces osnivanja ove muzejske ustanove.

Osnivanje Muzeja žena Crne Gore inicirale su predstavnice civilnog sektora, Skupštine Crne Gore (Odbora za rodnu ravnopravnost) i Vlade Crne Gore (Ministarstva kulture i Ministarstva za ljudska i manjinska prava – Odjela za poslove rodne ravnopravnosti), koje dijele isto uvjerenje da je osnivanje ove ustanove veoma značajno kako sa stanovišta politike rodne ravnopravnosti, tako i sa stanovišta suvremenih politika kulture koje se implementiraju u Crnoj Gori.

Sam proces osnivanja Muzeja žena će biti dugotrajan s obzirom na to da se moraju osigurati brojni i kompleksni uvjeti, a uloga Koordinacijskog tima je da u narednom razdoblju osigura uvjete za osnivanje ove institucije. 

Između ostalog, Koordinacijski tim će u narednom razdoblju nastojati da javnost i sve aktere koji mogu utjecati na ovu odluku pridobije za ideju da se, u trenutku kada se za to budu stekli uvjeti, Muzeju žena ustupi objekt u kojem je nekad bio smješten Djevojački institut carice Marije Aleksandrovne na Cetinju, a čija je kulturna namjena već definirana kroz ‘Elaborat o utvrđivanju kulturne vrijednosti’ i ‘Studiju zaštite kulturnih dobara za potrebe UP Povijesno jezgro Cetinja”, čime bi se on vratio svojoj prvobitnoj namjeni – emancipaciji ženskog dijela crnogorske populacije.      

Osnivanjem Muzeja žena Crna Gora će se pridružiti brojnim državama u Europi i svijetu koji ovakve institucije već imaju. Tako će biti potvrđena spremnost države Crne Gore da mnoge doprinose žena u sferi privatnosti, javnog života, trgovine, politike itd. uvaži kao relevantne za nastanak crnogorskog povijesnog identiteta.