U fokusu

Nominacija za Nobela

Putin nominiran za Nobelovu nagradu za mir jer ‘aktivno promiče rješenje svih sukoba na svijetu’

Putin nominiran za Nobelovu nagradu za mir jer ‘aktivno promiče rješenje svih sukoba na svijetu’

Ruski predsjednik Vladimir Putin nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, prenosi danas većina stranih i domaćih medija.

Naime, Putina je nominirala skupina njegovih pristaša okupljenih u Međunarodnu akademiju za duhovno jedinstvo i suradnju među narodima.

Članovi skupine navode kako je Putin daleko više zaslužan za dobivanje Nobelove nagrade za mir nego Barack Obama, koji ju je dobio 2009. godine. 

“Barack Obama je inicirao i odobrio agresiju SAD-a na Irak i Afganistan. Sad se priprema na invaziju Sirije, a svejedno nosi  tu titulu”, rekao je Iosif Kobzon, član ruske Dume.

“Vladimir Vladimirovič Putin je lider jedne od vodećih zemalja svijeta, te čini napore da održi mir, ne samo na teritoriju svoje države, već aktivno promiče rješenje svih sukoba  na svijetu”, napisala je skupina.

No, skupina je također priopćila da je Putina predložila kao kandidata za nagradu 16. rujna, dva dana nakon što su Moskva i Washington postigli sporazum u Ženevi oko plana o sirijskoj predaji kemijskog oružja.

Odbor za nominacije pismo je primio 20. rujna, priopćio je čelnik grupe Georgij Trapeznikov.

Naime, za ovogodišnju nagradu nominacije su trebale biti poslane poštom do 01. veljače ove godine, a dobitnik ili dobitnica nagrade bit će objavljen/a 11. listopada u Oslu.

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu za mir za 2014. je u veljači iduće godine.

Podsjetimo, Nobelova nagrada za mir se dodjeljuje ‘osobama koje su najviše učinile ili odradile najbolji posao za mir među narodima, ukinule ili smanjile vojsku, te za promicanje mira putem mirovnih kongresa’.

Na kraju valja napomenuti kako Putin vodi križarski rat protiv LGBT zajednice u svojoj domovini. Također, jedna je ruska novinarka dobila otkaz nakon što je kritizirala predsjednika