U fokusu

Sankcije u Srbiji

17 kaznenih prijava zbog prijetnji pred Povorku ponosa

17 kaznenih prijava zbog prijetnji pred Povorku ponosa

Beogradska policija podnijela je 17 kaznenih prijava protiv osoba koje su prijetile, uglavnom preko Facebooka, sudionicima Povorke ponosa, javlja b92.net.

Šef beogradske policije, Veselin Milić, je rekao da su kaznene prijave podnijete u redovnom postupku zbog ugrožavanja sigurnosti građana.

Milić je dodao i da je beogradska policija ukupno identificirala 39 osoba koje su preko društvenih mreža prijetili sudionicima Prajda.

RTS javlja da je od tih 39 osoba, osam iz Beograda, da su protiv sedam podnesene kaznene prijave, a da je jedna osoba maloljetna. 

Ostalih 31 su iz drugih gradova Srbije, a protiv 10 osoba iz unutrašnjosti su podignute kaznene prijave.

Predstavnik Organizacijskog odbora Povorke ponosa, Goran Miletić, za Radio B92 kaže da su oni znali za te kaznene prijave i da su u vezi s tim surađivali sa policijom. “Mi smo ovakav postupak policije pohvalili i naravno da su te kaznene prijave nešto što vrijedi pozdraviti. Međutim, te kaznene prijave se odnose isključivo na prijetnje na Facebooku, na društvenim mrežama, i one se uopće ne odnose na ono što je ključno – dakle, na ljude koji su pripremali nasilje, na one koji su pripremali neke ozbiljnije incidente, i sve ono što smo slušali ovih mjeseci…Ove kaznene prijave nemaju nikakve veze s onim što je bio rezultat – to je, dakle, zabrana Prajda, i mi očekujemo od policije da vidimo kaznene prijave protiv osoba koje su pripremale veoma ozbiljno nasilje… Sve do tada ovakva priča i ovakve informacije o kaznenim prijavama djelovat će u najmanju ruku smiješno…Jer, s jedne strane imamo kaznene prijave zbog Facebooka, a s druge strane zabranu Prajda kao jedne ozbiljne manifestacije”. 

Povorka ponosa iz sličnih razloga otkazana je i prošle godine, bez i jedne kazne za one koji su prijetili. Jedina Povorka ponosa, održana 2010. obišla je svijet slikama nasilja, a do dan danas nitko nije odgovarao za krvave nerede. Država koja ne procesuira one koji pozivaju na nasilje ne može sebe nazvati ozbiljnom državom, smatra odgovorni urednik tjednika Vreme Filip Švarm. 

“Ja smatram da je država i ovaj put kao i prošle godine poklekla pred prijetnjama. Stvar je još gora što Povorka ponosa je također otkazana zbog prijetnji, a nitko nije procesuiran. Mislim ukoliko se ove godine stvarno ne pronađu vinovnici tih prijetnji, vinovnici onih koji pozivaju na nasilje i nered, država bi se pokazala kao krajnje neozbiljna, odnosno pokazalo bi se da je Povorka ponosa otkazana zbog političkih razloga”, kaže Švarm. 

Švarm dodaje da treba očekivati da policija objavi tko su ljudi koji su prijetili, tko ih je i s kakvim ciljem organizirao, kao i da li pripadaju nekim organizacijama i tko iza tih organizacija stoji. 

Podsjetimo, prošlog petka Biro za koordinaciju službe sigurnosti jednoglasno je odlučio da Povorke ponosa neće biti.  

Grupa LGBT aktivista i građana ipak je prošetala gradom i to kasno navečer u petak u znak protesta zbog zabrane Prajda.