U fokusu

Tribina udruge Kamensko

Novo žensko radništvo. Korak u poduzetništvo?

Novo žensko radništvo. Korak u poduzetništvo?

U petak 27. rujna bivše radnice okupljene u udrugu Kamensko obilježile su modnom revijom i tribinom tri godine otkako je tekstilni div Kamensko otišao u stečaj.  Tribina ‘Novo žensko radništvo’ održana je u Kulturno informativnom centru. Na tribini su govorile voditeljica Ureda za informiranje Europskog Parlamenta Violeta Simeonova Staničić i  pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju, investicije i razvoj Ministarstva poduzetništva i obrta Zdenka Lončar.

Violeta Simeonova Staničić je istaknula da je jedna od glavnih tema  i prioriteta Europskog Parlamenta rodna jednakost u plaćama i da se trenutna razlika u plaćama na razini Europske Unije kreće oko 15 posto. Istaknula je potrebe veće afirmacije žena na visoke pozicije unutar poduzeća i veću propusnost  žena u politici na svim razinama. Radnice Kamenskog  je ukratko informirala o mogućnostima širenja njihove djelatnosti kao ženskog poduzeća kroz pisanje projekata za fondove Europske Unije. Na tu su temu dogovorile informativno predavanje koje bi se trebalo održati u ožujku iduće godine u organizaciji Ureda za informiranje o EP.

Pomoćnica ministra Zdenka Lončar rekla je da je Strategija ženskog poduzetništva za period 2010. – 2013. pred završetkom i da se radi na strategiji za razdoblje 2014. – 2017.Pružila je informacije o načinima na koje se mogu prijaviti na program bespovratnih poticaja i mikrokredita pri čemu je pozvala mlade socijalno osviještene ekonomiste i ekonomistice da besplatno pomognu radnicama Kamenskog pripremiti i napisati projekt za 2014. godinu.Pozvala je bivše  radnice na korištenje računala i informatičko opismenjavanje.

Na komentar iz publike da je izrazito problematično da se individualizira odgovornost za strukturalno uzrokovane probleme te da su bivše radnice Kamenskog uspjele usprkos, a ne zahvaljujući sustavu dvoranom se prolomio pljesak. Ako ćemo se osvrtati na prošlost možemo se osvrtati do Matije Gupca odgovorila je Lončar te nadodala kako se treba okrenuti udruživanju i pokretanju prema naprijed.

Udruživanje, suradnja i pisanje projekata predstavljaju potencijalnu dobru priliku za ostvarivanje poduzetničkih prvih koraka Udruge Kamensko, no ne treba zaboraviti da su radnice Kamenskog štrajkom glađu pokušale doći do neisplaćenih plaća koje im još nisu isplaćene  i da je stečaj Kamenskog tek jedan u nizu. Uz  probleme u tekstilnom stečaju koji otpuštenim radnicama često ugrožavaju egzistenciju oslanjanje na altruizam druge grupe ne smije biti jedina izlazna strategija.