U fokusu

Odlučeno:

Povorka ponosa zabranjena

Povorka ponosa zabranjena

Prema prvim neslužbenim informacijama, kako javlja Blic, na sjednica Biroa za koordinaciju službe sigurnosti jednoglasno je odlučeno da Povorke ponosa neće biti.

Na proširenoj sjednici, na osnovi sigurnosnih procjena, u početku  je šest članova bilo za, a šest protiv održavanja Povorke ponosa. Sjednica je počela nešto iza 16 sati i upravo je završena. Čekalo se da se premijer Srbije Ivica Dačić vrati iz Grčke i dođe na sastanak.

” Ovo je jedna veoma loša vijest koja je dokazala da se u Srbiji ne poštuju osnovna ljudska prava. Ne razumijem zašto bi skup građana koji su željeli mirno prošetati gradom toliko nekome smetao. Srbija je također propustila priliku da dobije neke bitne i pozitivne bodove  kod Europe, a samim tim su i građani na gubitku. Svi su na gubitku, samo je šačica huligana na dobitku jer su dokazali da već treću godinu za redom mogu narediti što može a što ne može u državi”, rekao je Goran Miletić, član organizacijskog odbora Parade.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras za RTS da je takva odluka donesena prije svega iz sigurnosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra.

Također je dodao da se ne dovodi u pitanje političko određenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova sigurnost, zbog čega je Biro i odlučio da Povorka ponosa sutra ne bude održana.