U fokusu

Fundamentalisti napadaju!

Nikada nećemo pristati da u ovim temama postoji ‘druga strana’

Nikada nećemo pristati da u ovim temama postoji ‘druga strana’

Okrugli stol udruge B.a.B.e. “Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti”, na kojem su predstavile svoj prijedlog modula “Rodna ravnopravnost”, opet je uznemirio duhove među protivnicima zdravstvenog odgoja izvještava Slobodna Dalmacija.

S obzirom da se strasti oko te teme još ne stišavaju, tako se i na ovom okruglom stolu moglo čuti niz žučnih zamjerki “suprotne strane”, kako pojedinaca, profesora iz škola tako i predstavnika udruge GROZD, da taj modul promovira promašenu i neznanstvenu rodnu ideologiju, da govori o odnosima koji su vrijedili prije stotinu godina, a postavilo se i pitanje prethodne (ne)suglasnosti roditelja da njihova djeca slušaju sadržaje tog modula.

“Nikad neću pristati da u ovim temama postoji ‘druga strana’. Čula sam od kardinala Josipa Bozanićada je rodna ideologija pogubna, ali ja nemam nikakvu ideologiju, nego govorim o rodnoj ravnopravnosti. To što smo biološki različiti ne daje pravo jednom spolu da smije zlostavljati i minirati druge. Cilj ovoga modula jest osvijestiti činjenicu da nas ima različitih i da nemamo pravo zlostavljati nekoga jer nije većina – odgovorila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., koautorica modula “Rodna ravnopravnost”.

Naime, taj je modul nastao na temelju rezultata istraživanja među više od stotinu učenika viših razreda osnovnih te srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je udruga B.a.B.e. od 2011. godine provodila projekt “Izlazak iz mraka – prevencija i podrška ženama žrtvama nasilja”.

Normalno je udariti ženu, kao i to da samo ona kuha

Anketa među učenicima pokazala je zapanjujuće rezultate vezane uz rodne stereotipe, tradicionalno prihvaćene obrasce ponašanja za žene i muškarce i slično.

“Djeca još uvijek uporno ponavljaju da je prirodno i normalno da se ženu može udariti, da je prirodno i normalno da samo žena kuha… Našem obrazovnom sustavu nedostaje rodna dimenzija ravnopravnosti”, smatra Sarnavka. Temelj modula koji predlaže stoga bi trebala biti upravodekonstrukcija rodnih stereotipa i predrasuda.

Potrebu rodno osjetljivog obrazovanja na okruglome su stolu podržale i Helena Štimac-Radin, ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, Sabina Glasovac, pomoćnica ministra Željka Jovanovića za osnovno i srednje školstvo, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje,Vedrana Spajić-Vrkaš, koautorica eksperimentalnog kurikuluma Građanskog odgoja.

” Naš je ured zaprimio preporuku Vijeće Europe o potrebi rodne osviještenosti u obrazovanju. Dužni smo izvještavati VE kako provodimo tu preporuku. Osim toga, naša je i zakonska obveza promicati nediskriminacijska znanja”, istaknula je Helena Štimac Radin.

GROZD-ova mobilizacija

Uoči održavanja spomenutog okruglog stola, udruga GROZD masovnim je slanjem poziva pokušala mobilizirati što veći broj svojih pristaša da dođu u Novinarski dom i daju “doprinos zaštiti naše djece”.

“Iz kratke najave vidljivo je da Ministarstvo obrazovanja u sprezi s radikalno liberalnim udrugama (B.a.b.e. i sl.) koje iz međunarodnih fondova dobivaju velika novčana sredstva planira uvesti rodnu ideologiju ne više samo kroz zdravstveni odgoj, već i kroz građanski odgoj, i to od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole. Molimo vas da svi koji ste u mogućnosti dođete na taj okrugli stol i izrazite nezadovoljstvo ovakvim namjerama Ministarstva, i tako date doprinos zaštiti naše djece koju je ova Vlada očito odlučila indoktrinirati na sve načine i po svaku cijenu”, stoji u njihovu pozivu.

O svemu se oglasila i udruga Vigilare čiji su predstavnici, zajedno s ostalim udrugama i pojedincima konzervativne orijentacije, nazočili okruglom stolu.

Očekivano su se okomili na udrugu B.a.B.e., čije su članice na ulazu popisivale osobe koje su dolazile na okrugli stol.

“Jedan roditelj došao je kao zainteresirani pojedinac, ne želeći na ulazu ostaviti svoje podatke gdje se osim imena i prezimena, trebalo upisati i osobne podatke, poput naziva organizacije iz koje dolazi te kontakt i potpis. Zbog toga mu djelatnice B.a.B.e.-a nisu željele uručiti materijal koji je bio namijenjen svim sudionicima okruglog stola – priručnik ‘Rodna ravnopravnost’. Nakon što roditelj izrazio negodovanje zbog takvoga ponašanja, jedna od djelatnica na pultu, mašući prstom u prijetećem stavu, prozvala ga je riječima: ‘Vi ste iz U ime obitelji!’. Kasnije je dotični saznao da im sakupljeni potpisi trebaju kao pokazatelj njihovih aktivnosti na temelju čega, potom, dobivaju novac”, priopćili su iz Vigilarea.