U fokusu

akcija '5 do 12'

Štrajk u bolnicama diljem zemlje!

Štrajk u bolnicama diljem zemlje!

T.O. / H-alter

Kako bi pokazali da Ministarstvo zdravlja manipulira podacima o stvarnom broju medicinskih djelatnika u štrajku, odašiljući tako poruku u javnost kako štrajk nije uspio, liječnici i liječnice te medicinske sestre i tehničari izišli su danas u 11.55 sati ispred bolnica. Akcijom ‘5 do 12’ htjeli su poručiti ministru, ali i javnosti, kako je većina ‘medicinara/ki’ u štrajku te da se ne mogu ignorirati njihovi problemi. Podsjetimo, Ministarstvo je tvrdilo kako se drugog dana štrajku odazvalo tek 14 posto zaposlenih u bolnicama.

“Prestanite se baviti Europskim uhidbenim nalogom i pogledajte zdravstvo”, poručila je jedna medicinska sestra Vladi ispred KB-a Dubrava.

Pacijenti u KB-u Dubravi također su naglasili kako podržavaju štrajk, dok su liječnici istaknuli kako bi ‘ovaj štrajk mogao potrajati’.

Predsjednica štrajkačkog odbora u KB-u Dubrava Ljiljana Lovrić poručila je ministru Rajku Ostojiću da su se okupili kako bi demantirali njegove tvrdnje da u Dubravi štrajka samo 40 liječnika i 18 sestara.

“Žao mi je što niste ovdje da vidite da se ispred bolnice okupilo 400-tinjak liječnika i medicinskih sestara”, rekla je Lovrić.

U hrvatskim bolnicama ima premalo medicinskih sestara

Kolika je snaga solidarnosti i organizacije govori činjenica da se ista akcija organizirala u bolnicama diljem Hrvatske.

Ispred varaždinske Opće bolnice okupila se većina od petstotinjak medicinskih sestara koje štrajkaju, a predsjednica njihova sindikata Vlasta Vuković Hoić ocijenila je kako je štrajk pokazao da u hrvatskim bolnicama ima premalo sestara.

“Popis minimalnog broja izvršitelja poslova koji se ne smiju prekidati tijekom štrajka pokazuje da je broj medicinskih sestara u bolnicama premali, jer je broj izvršitelja gotovo identičan broju ukupnog osoblja”, kaže Vuković Hoić.

Ista situacija se dogodila i u Zadru, gdje je medicinsko osoblje povjerilo kako je gotovo sto posto ‘medicinara’ u Općoj bolnici Zadar u štrajku.

U 11.55 sati ispred upravne zgrade se okupilo oko 70 posto liječnika i liječnica, medicinskih sestara i tehničara iz prva smjene. Ostalih 30 posto, kažu, također podržavaju štrajk, no nisu mogli izići jer su se brinuli za pacijente.

‘Drago nam je što su pacijenti/ce prepoznali našu borbu’

Više od 350 liječnika i liječnica, medicinskih sestara i tehničara splitskog KBC-a okupilo se pred bolnicom, te ministru gromoglasno poslalo ‘pozdrav iz Splita’ nakon čega je uslijedio pljesak ne samo zdravstvenih djelatnika/ica već i pacijenata/ica koji su se u tom trenutku zatekli pred glavnim ulazom.

Povjerenik Sindikata liječnika Božo Bota rekao je novinarima da Ostojić s njima uopće ne razgovara već ‘samo po televiziji priča da hoće razgovarati’.

“On ni jednog trenutka nije stvarno sjeo s nama za stol i počeo pregovarati. A mi ćemo svakoga dana na pet minuta izlaziti pred bolnicu sve dok ministar ne počne pregovarati”, poručio je Bota.

Predsjednica podružnice Sindikata medicinskih sestara u splitskom KBC-u Silvana Ganza požalila se da Uprava traži od svakog pojedinačno da se izjasni je li u štrajku ili ne, što je nezakonito.

“Drago nam je što su pacijenti/ce prepoznali našu borbu, pa ne dolaze u većem broju u bolnice”, rekla je.

Liječnicima i liječnicama, medicinskim sestrama i tehničarima u štrajku potporu su pružili i brojni europski sindikati koji su im poslali letke s natpisom No to cuts in public spending.

Borba medicinskih djelatnika/ica se širi, a oni/e su uvjereni/e kako će informacije o štrajku stići sve do Europskog parlamenta.